Så förbereds ett unikt Vätternrundan

Väntrum före start, fållor efter målgång, och råd om extra belysning under loppet. Det är mycket som blir speciellt med årets Vätternrundan.

Tre veckor kvar nu till den unika cykelfesten i Motala, Vätternrundan i september. Mörker, väntrum och fållor är sånt som arrangören nu har att hantera när loppet går i en speciell tid.

Tre veckor kvar nu till den unika cykelfesten i Motala, Vätternrundan i september. Mörker, väntrum och fållor är sånt som arrangören nu har att hantera när loppet går i en speciell tid.

Foto: Micke Fransson/Vätternrundan

Cykling2021-08-11 18:00

Det är tre veckor kvar nu till Motalas unika cykelfest 2-5 september, där Vätternrundan över 315 kilometer är huvudnumret 3-4 september.

Det är mycket som blir speciellt med den 56:e Vätternrundan (55:e på plats) efter hemmarundan i fjol. Både sett till att det körs på hösten och att det körs när det är en pandemi som pågår, även om restriktionerna lättats.

Vätternrundan får nu äran att vara först ut av de stora motionsloppen när nu pandemin är på väg mot sitt slut och det "normala" samhället återskapas.

– Det känns fantastiskt. Nu kan vi starta vår resa in i framtiden och återigen erbjuda lopp i världsklass, säger Vätternrundans nye vd Oskar Sundblad.

Fysiska lopp igen betyder en hel del åtgärder från arrangörens sida, när det trots allt bara får vara maximalt 900 deltagare samtidigt på olika platser som start och mål.

– Framför allt har vi jobbat med anpassningar i start, mål och depåer. Det handlar om smittsäkra flöden i depåerna och anpassningar av start- och målområdet för att undvika trängsel, säger Oskar Sundblad.

Ändringar i år är ett väntrum i starten bredvid startfållorna, som cyklisterna får vara i 20 minuter före sin starttid. Antalet per startgrupp har också minskats från 70 till 50 för att minska trängsel.

Målet kommer att komma lite tidigare på Vätterpromenaden än vanligt, och vid mycket folk kommer tre sidogator att öppnas upp för att i fållor lotsa cyklister vidare.

– Vi uppmanar också deltagarna att ta ansvar genom att stanna hemma vid sjukdomssymtom, hålla avstånd och undvika trängsel genom att lämna familjen hemma i år, säger Oskar Sundblad.

Prognosen på deltagarantal totalt är tre veckor före start som tidigare. Redan nu är det betalt för 13 000 anmälda som kör på plats och 2 000 cyklister som kör hemmavariant.

– Men vi har också pågående anmälningar och det trillar in folk hela tiden. Det kan bli fler, säger Oskar Sundblad.

När det gäller belysning i det längre och större mörkret som många får åka i när det är på hösten rekommenderar arrangören belysning för att bli sedd och kunna se. Det betyder röd vanlig lampa bak, men det är bra att ha två olika lampor fram. En vanlig och en som lyser längre, som kan tändas vid behov.

Men pannlampa på huvudet är inget som rekommenderas.

– Det kan blända medcyklister och vi vet inte hur det påverkar vid en olycka, om man faller med den på sig, säger Oskar Sundblad.

Karta: Vätternrundan Start
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!