OS-stjärnans tuffa tid efter missfallet: "Tappade 1,5 liter blod"

Lisa Nordén var snabbast av alla på tisdagens tempo-SM vid Västerlösa. Men den hyllade OS-medaljören skulle aldrig varit där. "Vi fick missfall i april så egentligen skulle jag ha fött barn i slutet av sommaren", säger 39-åringen.

"Vi fick ganska mycket av alla väder idag", pustar Lisa Nordén ut efter SM-guldet på tempo-SM. Tanken var dock att hon aldrig skulle ha tävlat.

"Vi fick ganska mycket av alla väder idag", pustar Lisa Nordén ut efter SM-guldet på tempo-SM. Tanken var dock att hon aldrig skulle ha tävlat.

Foto: Micke Fransson

Cykling2024-06-19 06:00

Samtidigt som Sveriges bästa cyklister gjorde upp på tempo-SM i Västerlösa så bjöd de östgötska vädergudarna på ösregn, kraftiga kastvindar och stekhet sol. Lite som livet självt, det är sällan bara solsken.

Det är inte minst OS-medaljören från 2012, Lisa Nordén, väl medveten om:

– Vi fick missfall efter tre månader av graviditeten. Det var såklart tungt och jobbigt. Tanken var att jag skulle ha fött barn i slutet av sommaren. Inte att jag skulle tävla här, säger Nordén samtidigt som molnen skingras över östgötaslätten.

– Det har varit en stor personlig utmaning. Jag visste inte om jag skulle ha kraft och orka att tävla. Under graviditeten tränade jag nästan ingenting och efter att vi fick beskedet så tappade jag dels en och en halv liter blod, dels skippade jag att träna helt under två veckor, säger 39-åringen med SM-guldmedaljen hängandes runt halsen.

Ett par veckor efter missfallet berättade Nordén om missfallet på sina sociala medier. Där berättar hon bland annat om att det krävdes ett kirurgiskt ingrepp för att få stopp på blödningarna, Nordén tackade också för all support hon fått för att kunna komma tillbaka.

– På ett sätt tror jag att tävlingar som Ironman förbereder en för livet. De tar oss genom de mörkaste tunnlar och de högsta topparna. Det är en konstant berg-och-dalbana av psykiska och emotionella svängningar, skrev hon bland annat på sin Instagram.

undefined
Lisa Nordén under OS i Rio 2016. En silvermedalj från London blev hennes kanske största sportsliga framgång någonsin.

Men med sex veckor till start i tempo-SM bestämde hon sig för att köra, målet var att komma tillbaka till formen efter missfallet. Några eventuella medaljer var bara en bonus.

– Jag gav min tränare sex veckor. Det var en väldigt rörig tid som krävde stor insats träningsmässigt men även på många andra fronter. Med allt inräknat så känns det jättefint att få vinna den här titeln, säger Nordén som har fyra SM-guld i tempo sedan tidigare.

– Oavsett vad som händer i livet så behöver man stora mål, och kortsiktiga mål. Det här blev ett mål som jag kunde ha i närtid och som kändes kul att genomföra, säger 39-åringen.

Utöver att Lisa Nordén vann tisdagens stormiga och regniga tempo-lopp så blev Ebba Grankvist, Falu CK, tvåa och Stina Kagevi, Södertälje CK, trea. Bästa östgötska blev Karin Söderqvist som slutade sexa. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!