Därför rakar "alla" cyklister benen: "Började när jag var tolv"

Cykelsporten är full av stilregler. Så för att bli en "riktig" cyklist krävs inte bara två vassa ben, det krävs minst lika många rakhyvlar.

Jakob Söderqvist om de rakade benen inom cyklingen.

Foto: Erik Winell

Cykling2024-06-18 17:00

– Jag började raka mina ben redan när jag var tolv år, säger Hymer-junioren Gustav Nystrand, 17 om cykelsportens rakningskultur.

Hur reagerade klasskamraterna?

– Klart att det var riktigt udda där och då men att raka benen är ju bara sånt man gör inom cyklingen. Jag lovar, det går snabbare, ler 17-åringen.

Men alla cyklister håller inte med om funktionen. Benjamin Hendler, som bröt tisdagens tempolopp på grund av blåsten, var en av dem.

– Särskilt mycket funktionella fördelar är det inte men cyklingen ska vara en elegant sport och då gäller det att hålla sig till vissa regler.

På vägarna runt Västerlösa den här tisdagen gick det lätt att avgöra vem som var cyklist. Rakade ben, då är du cyklist. Orakade ben, då är du bara åskådare.

undefined
Hugo Forssell i hög fart. Med rakade ben.

Linköpingskillen Victor Hillerström Rundh skrattar när frågan kommer på tal.

– Haha. Ja det är ju en grej bland oss.

När började du raka dina ben?

– Så fort jag började tävla. Jag var nog 15 år, säger 30-årige cyklisten. 

– Först var det för att det var snyggt men jag kraschade rätt så mycket som ung så då lärde man sig rätt så fort att det inte var så skönt med plåster på håriga ben. Det finns fördelar.

Några rakningstips till någon som vill bli en "riktig" cyklist?

– Haha. Jag skulle använda riktigt bra balsam och sen ett par billiga rakhyvlar från mataffären. Det funkar alltid.

Loppmässigt bjöd Östgötaslätten på alla väder. OS-medaljören från 2012, Lisa Nordén, vann damklassen och jättetalangen, som ska köra OS om ett par veckor, Jakob Söderqvist vann herrklassen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!