Vätternrundans lopp minskade rejält under pandemin, men är på väg tillbaka. Nu 2023 blir deltagarantalet någonstans mittemellan 2019 och 2022.
Första helgens lopp med MTB-Vättern, Tjejvättern, Vätternrundan 100 km och Halvvättern samlar mellan 8 000 och 9 000 deltagare totalt.
Med Vätternrundan helgen efter är det omkring 25 000 anmälda. Många anmäler sig sent.
– Vi har börjat en vandring tillbaka. Vi ser positiva signaler, som att de utländska åkarna är tillbaka, säger Oskar Sundblad.
Någon oro för något inför start?
– Nej, planeringsmässigt flyter det på. Vädret ska bli bra också, båda helgerna, säger Oskar Sundblad inför cykelfesten som är tänkt att bli mer party i år på alla vis.
Om Vätternrundan körts i obruten följd i nu 58 år sedan starten 1966, hemmarundorna under pandemin räknas också, så har MTB-Vättern en mer brokig historia.
MTB-Vättern startade första gången 1998 och kördes då på Prästtomta skjutfält med start och mål i Borensberg. Det kördes där nio gånger, men lades ned 2006 sedan det inte gick att samköra med militärens verksamhet.
2016 återuppstod MTB-Vättern mer centralt i Motala, med de banor som finns nu. Banorna har bara förfinats lite. Detta för att skapa ett lopp för de mellan Minivättern och vuxenloppen. MTB-Vättern kan nu köras från åtta års ålder.
Startandet av MTB-Vättern hängde ihop med den MTB-led som Vätternrundan skänkte till Motala kommun och dess invånare i samband med 50-årsjubileumet 2015.
De senaste åren har MTB-loppet varit starten för cykelfesten och så också i år.