Castegren om backkritiken mot IFK

Osäker var du har IFK Norrköpings backlinje? Henrik Castegren har svårt att förstå resonemanget. "Jag tror inte vi hade varit där vi är idag om vi inte varit bra", säger Norrköpingskillen.

14 mars 2019 20:45

Allsvenskan drar allt närmare samtidigt som IFK Norrköping söker vidare. "Peking" har inte haft någon övertygande vinter men Henrik Castegren känner ingen panik.

LÄS MER: "Oroväckande svag"

– De flesta lag kämpar med att hitta en identitet under försäsongen. Vi började bra men det går aldrig spikrakt uppåt hela tiden. Folk förväntar sig att det ska gå på räls men man måste förstå att det kommer gå upp och ned. Speciellt när det kommit in så många nya spelare. Jag är övertygad om att vi kommer gå vidare och göra det här till någonting bra, säger Castegren.

22-åringen (fyller 23 i slutet av mars) slog igenom när han kastades in från start i höstens toppmatch mot AIK.

Den egna IFK-produkten har haft en brokig väg till genombrottet men efter allvarliga knäskador och motgångar står Castegren som en högaktuell startspelare i trebackslinjen.

Det saknas inte konkurrens men Castegren tror stenhårt på sig själv.

– I min hjärna är det ju självklart så men varje träning kommer bli en kamp för att vinna förtroendet. Vi kommer att ta fram det bästa ur varandra och det är ju vad det ska handla om. Jag är starkare och mer redo än vad jag någonsin varit för vad som komma skall, fortsätter Castegren.

Vilken position vill du helst ha?

– Helst någon av de på kanterna. Nu föredrar jag den på vänstern mest. Jag känner att det ger ytterligare en dimension i mitt spel när vi anfaller. Jag har utvecklat min vänsterfot ganska mycket senaste tiden och när jag väl kommer fram längre i planen kan man vika in och få andra vinklar. På högersidan har du bollen längre ifrån din motståndare men vinklarna är inte de samma. Kan man hantera pressen som kommer mot vänsterfoten så har jag alla förutsättningar att bli ännu bättre, menar Castegren.

Har du nött vänstern extra?

– När man är på den här nivån måste du upprätthålla de sakerna för att bli bättre på det. Senaste tiden har jag aktivt tränat ganska hårt på vänsterfoten. Inte bara crossbollar utan att också kunna hantera den i tuffa lägen. Det har jag verkligen gjort.

Försvararen har inte undkommit frågorna om hur IFK ska klara av att täppa igen hålet efter Andreas Johansson.

– Som alla sagt när de fått "Ante-frågan": Det går inte att ersätta honom på planen eller sidan av den. Andra får steppa upp och göra vad de är bra på, man kan inte sätta en spelare på Antes position och säga: "Gör som han". Du har fortfarande ditt spelsätt och ditt sätt att agera på planen. Det måste du få alla att tro på, menar IFK-backen.

Och tycker det är aningen orättvist att ifrågasättandet av IFK:s backbesättning fortsätter att leva.

– Alla vi som konkurrerar håller en hög nivå, sedan är det väldigt viktigt att sätta relationer. Vi har satt tydliga ståndpunkter för hur vi ska agera tillsammans. Jag tror alla vi som är där bak har tagit åt oss till det bra och jag tror och hoppas vi kommer motbevisa de flesta. Det har varit väldigt mycket: "Hur ska backlinjen gå utan Ante" men jag tror inte vi hade varit där vi är idag om vi inte varit så bra.

Har det varit tändvätska rent av?

– Nej, det skulle jag inte säga. Det är inte så att folk kommer fram till en. Mer att man läser tidningen, men det vore väl konstigt också om folk inte undrade efter att Ante varit så framträdande som han varit.

Att det hattats som det gjort med spelare och system: Är det rätt väg att gå?

– Utåt är sett det en helt annan grej än vad det är internt när vi säger att vi ska testa. Testa ett nytt spelsystem är för att man måste kunna agera på olika sätt för att bli framgångsrik. Sen att få det att fungera perfekt på match efter en träning – det är jättesvårt men jag tror på att testa i allmänt.

– Jag tror det är viktigt för alla i en grupp att känna att de är delaktiga, att de får chansen och känner att de är med och påverkar. Sedan kommer det till en gräns när man måste sätta ihop laget och relationerna. Där tror jag vi är nu, och det har Jens (Gustafsson) sagt också.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Iwung