Byggherrens mångmiljongåva till idrotten

Här är byggherren Michael Cocozzas enorma gåva till Linköpingsidrotten. Elva föreningar och Linköpings stadsmission får dela på inte mindre än 20 miljoner kronor.

Michael Cocozza har sett till att tomten kommer tidigt till många idrottsföreningar i Linköping.

Michael Cocozza har sett till att tomten kommer tidigt till många idrottsföreningar i Linköping.

Foto: Göran Billeson

Linköpings kommun2019-10-17 07:00

– Jag vet att pengarna kommer väl till pass. Jag är lyckligt lottad och vi borde bli bättre på att dela med oss, säger han.

Det är inte fel att säga att han är Cocozza med en hel idrottsstad. En affärsmän med hjärta för idrott och alltjämt flitig besökare på diverse arenor. På 1990-talet så förknippad med Linköpings FF – på 2000-talet en framgångsrik byggherre och betydande sponsor till inte minst Linköpings tre största lag: LHC, LFC och Libk. 

På torsdagen fyller han 60 år och nu kan Sporten avslöja att han firar på ett minst sagt annorlunda sätt.

Genom att dela ut 20 miljoner kronor till Linköpings stadsmission och elva av stadens föreningar. 

Ni ser dem i faktarutan härintill.

Exakt hur mycket pengar som varje förening får är hemligt.

– Det får räcka med att jag, de som sitter i styrelsen och de medlemmar som går på respektive årsmöte får veta. Det är en överenskommelse mellan mig och föreningarna, säger Michael Cocozza.

Tanken är att stärka klubbarnas ekonomi, men också att förbättra integrationen mellan svensk- och utrikesfödda i Linköping. Som exempel nämner han att LHC ska få med nyanlända barn i hockeyskolan och även erbjuda gratisbiljetter till sina matcher, att LFC ska ordna fotbollsskola sommartid och att HBK tillsammans med Stadsmissionen under tre år får i uppdrag att anordna kostnadsfria resor för barn och ungdomar som inte har råd att åka på roliga aktiviteter av olika slag.

– Jag känner att det finns ett stort behov och under några månader har tanken funnits att göra något sådant här. Huvudsyftet är att jobba med integrationen och där gör idrotten redan ett stort jobb. Men det kan göras ännu mer och bli ännu bättre, säger Michael Cocozza, som även sitter i kommunfullmäktige som representant för Liberalerna.

Så om LHC:s A-lag vill värva en ny back ska inte pengarna gå till det?

– Det får de själva avgöra. Så hårt styrt ska det inte vara. Det är relativt fria tyglar, men i första hand ska pengarna gå till att utveckla föreningarnas verksamhet i integrerande syfte.

Hur har föreningarna reagerat?

– En del har blivit förvånade och överraskade, en del chockade. Många kämpar hårt med ekonomin och såg nog inte riktigt det här komma. Vi ska sätta oss ned och skriva gåvobrev nu.

Michael Cocozza säger själv att han är lyckligt lottad och hans företag går, och har gått, med stora vinster.

– De senaste tio åren har varit goda år för kapital och fastighetsägare. Då tycker jag att det är rimligt att man ger tillbaka till samhället och jag hoppas att vi kan skapa och utveckla en kultur där man delar med sig mer. Tyvärr har vi inte riktigt den traditionen i Sverige.

Har du någon aning om hur mycket pengar som du genom åren gått in med i Linköpingsidrotten?

– Totalt sett är det säkert minst lika mycket till. . . eller förresten, det räcker inte. Sedan början av 90-talet och innan det här skulle jag säga runt 30 miljoner. 

Det snackas mycket om hallbristen i Linköping. Hur ser du på det?

– Det snacket har funnits länge och det är bra att det är en hel del på gång. Det viktiga är att man får med klubbarna i det ekonomiska. Som Linköping arena, där en del av överskottet går tillbaka till LFC och Linköping City som spelar där.

Hur ska du fira födelsedagen, förresten?

– Jag tar med mig familjen för mat och ishockey i Saab arena. Sen blir det större kalas senare.

Det är nog många i Linköpingsidrotten som säger grattis.

Fakta

De får dela på 20 miljoner:

Linköping HC, Linköpings FC, Hemgårdarnas BK, RP, Linköping IBK, Linköping City, BK Derby, Östria Lambohov, Tinnis, Kenty, Karle samt Linköpings stadsmission.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!