"Restaurangerna och folklivet ger en fin inramning"

På den tredje dagen sken solen över Stora torgets Centercourt och boule-festen mitt i stan fortsatte. Dessutom gjorde Linköpingsspelarna riktigt bra ifrån sig - igen.

Värmen kom åter till åskådarna på Stora Torgets Centercourt.

Värmen kom åter till åskådarna på Stora Torgets Centercourt.

Foto: Erik Winell

Boule2019-07-17 22:11

– Det är väldigt fint att ha solen här igen. Framför allt i måndags så var det dåligt väder. I och med att det är mycket teknik och man använder mycket handledsrörelser är det svårare att spela bra boule när det är kallt och regnigt, säger SM-kommitéens ordförande Pontus Thuresson.

Varje kväll denna vecka klockan 20 (förutom söndag) spelas finaler på Stora torgets Centercourt med en kapacitet på drygt 500 platser. Arrangörerna är mycket nöjda med spelplatsen och Thuresson säger att tävlingarna lockat till sig allmänheten.

– Stora Torget har varit en bra plats. Restaurangerna och folklivet ger en fin inramning. Mycket bra med möjligheten här för både åskådare och deltagare att gå och äta mellan matcherna. Sen är det så härligt att se alla glada deltagare och åskådare. Det visar att vi gjort ett bra jobb med förberedelserna inför. Vi är väldigt nöjda och hoppas nu på sol resten av veckan.

I SM finns sex olika spelklasser (Öppen, Dam, Veteran 55, Veteran 65, Junior och Yngre Junior) och sex olika "grenar" (Singel, Dubbel, Trippel, Mixed dubbel, Mixed trippel och precisionsskytte). Yngre junior är för spelare mellan 14 och 17 och den äldsta klassen, Veteran 65 är för de över 65 år. Således finns ett stort åldersspann på tävlingarna. Den öppna klassen är dock den mest prestigefyllda då det är den som spelare i samtliga klasser får delta i.

– Den öppna klassen är den klass med de allra bästa, det är där vi har våra elitspelare, beskriver Thuresson och fortsätter:

– Den klassiska boule-klassen är dock trippel och där hade vi mixedtävlingar i måndags och på fredag är det dags för den vanliga trippelklassen så att säga.

Thuresson menar också att Sverige har kommit hyfsat långt i större EM-tävlingar och det är en hög nivå vi får se på Stora torget.

– I Junior-EM har vi två raka kvartsfinalplatser och i Senior-EM senast var herrarna i kvartsfinal i dubbelklassen och damerna tog faktiskt VM-silver.

Thuresson har arbetat intensivt de senaste veckorna med arrangemanget men det finns inga tankar på att släppa spelet.

– Jag började spela 1986. En kompis började spela och jag hängde på, han slutade och jag fortsatte, ler Thuresson.

– Jag gillar det taktiska, som åskådare kan det vara svårt att se men du måste verkligen hålla koll på alla klot och över alla möjliga skeenden på gruset. Sen är det ju väldigt psykologiskt, att kunna göra bra kast också när man är stressad kan vara tufft.

Just denna ljumna sommarkväll var det två Linköpingsspelare från Lejonkulan Petanque som var på härligt spelhumör, nämligen Felicia Björling i Yngre junior och Gebbe Björkman i V65. De föll dock på målsnöret i semifinalerna och slutade trea i SM:s singelklass. Under tisdagens tävlingar i mixed dubbel blev det dock medaljer för Linköping när Gabrielle Karp och Mats Lindgren vann V55-klassen och Ann Gustafsson och Gebbe Björkman kastade bäst i V65. Det blev även ett silver i juniortävlingen när syskonparet Nemo och Minou Råsander storspelade hela vägen fram till finalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!