– Vi vill växa som förening, men lokalen är gammal och sliten och hela området kommer bebyggas inom en inte alltför avlägsen tid. Det är inte superakut att hitta en ny plats att vara på, men från vårt håll önskar vi att kommunen är med redan från start, säger Michael Nilsson som är föreningsutvecklare hos Lejonkulan.
– Det finns de som inte vill komma hit för de tycker här är för sunkigt och att luften är för dålig, säger ordföranden Johan Nilsson.
Linköpings största bouleförening har drygt 100 medlemmar och har huserat i sin nuvarande lokal sedan 2004. Området är ruffigt och fullt av slitna militäranläggningar.
– Det är svårt att få hit barn och ungdomar på egen hand. Det är rejält skumt när det är mörkt och det finns dom som inte ens hittar hit, säger sportchefen Staffan Gustavsson.
När Corren nyligen skrev om alla planerade idrottsanläggningar de kommande åren fanns ingen ny boulehall med.
– Jag läste artikeln i Corren, men ingenstans läste jag om boule, säger Michael Nilsson.
Kommunens idrottsutvecklingschef Andreas Hagström svarar:
– Jag har haft flera möten med kommunens bouleföreningar och är medveten om deras utmaningar med nuvarande anläggningssituation. I den pågående utredningen av idrottsanläggningar och aktivitetsmiljöer tittar vi även på boulesportens behov och lösningar.
Förutom att den nuvarande lokalen är sliten är den heller inte tillräckligt stor. Åtta banor är inklämda, men de är för små och det går inte att arrangera tävlingar. Takhöjden är för låg och ventilationen är inte bra.
Var vill ni vara?
– Vid idrottshallarna i Ryd skulle vara ett utmärkt område. Där är det redan många i rörelse och chansen finns att man kan locka in dom till oss. Dessutom finns en stor grusplan som vi skulle kunna använda på sommaren. Vi vill gärna ha allt samlat på ett och samma ställe, säger Staffan Gustavsson.
Ett Linköpingsförslag som Staffan lämnat in till kommunen om en ny boulehall har fått över 250 gillande och 50 kommentarer. I förslaget står bland annat:
"Önskvärt är en hall på ca 900 kvadratmeter som inrymmer 16 boulebanor, kafédel och hygienutrymmen där vi också kan ha utomhusbanor i nära anslutning".
– Det behöver kanske inte vara 16 banor, men ett minimikrav är bättre inomhusmiljö och minst åtta fullstora banor, säger Johan Nilsson.