Bilvinsten blev plötsligt en mardröm

Jörgen Antón vann en sprillans ny bil vid speedwaytävlingen Diamond Cup i Motala. Men snart förvandlades glädjen till något helt annat.

12 oktober 2018 06:00

– Ärligt talat vet jag inte vad jag ska göra med den.

Han tar emot på gatan utanför bostaden i Mantorp. Redan på håll syns bilen, en knallgul liten Skoda.

Men när vi kommer närmare ser vi att allt inte står riktigt rätt till. Där finns nämligen inga registreringsskyltar.

Vilket betyder att bilen inte går att använda.

– Vi kunde inte köra hem den efter tävlingen utan fick med hjälp av en kompis transportera hit den i måndags, säger Jörgen.

Han öppnar bilen och den brummar igång när han vrider om. På mätarställningen står att den gått 50 kilometer.

– Så den är helt ny och jättefin. Men just nu önskar jag att jag inte hade vunnit den.

För att ta hela historien från början så arrangerades speedwaytävlingen Diamond Cup i Motala en lördag för knappt två veckor sen. Flera internationella förare var på plats och förre Piratföraren Greg Hancock stod som vinnare.

Inför tävlingen fick alla som köpte program en talong där man kunde skriva sitt namn och vara med i utlottningen av bilen. Allt ordnades av den polske arrangören för tävlingen.

– I en paus drog man lotterna och jag blev jätteglad när jag vann. Jag är ju 70 år och har aldrig vunnit tidigare, så det var jättekul.

Efter tävlingen gick han ner till depån och fick nycklarna till bilen.

– När jag frågade efter papper på bilen fick jag till svar att det inte fanns några. Då gick vi in till kansliet och där satt en polack som tog mina personuppgifter och kopia på körkortet. Sen lovade de att de skulle skicka papper på bilen, men jag inte sett några än.

Under tiden står bilen still, den kan inte köras eftersom det varken går att försäkra eller registrera den.

– Ingen vet ju vem som äger bilen. Den kan ju till och med vara stulen, jag har ingen aning. Det står ett namn på ett företag där nummerplåtarna ska sitta, men jag har ingen aning om bilen kommer därifrån.

Nästa steg säger han är att med hjälp av en polsk tolk få kontakt med bilföretaget för att verkligen förvissa sig om att allt står rätt till.

– Jag har hört av kompisar att det kan bli upp till mig att besiktiga in den och i värsta fall kan jag också åka på att betala moms. Då pratar vi om uppemot 30 000 kronor och det är jag inte intresserad av. Då åker jag till banan i Motala och ställer bilen där, då får de ta hand om den.

När vi står och pratar kommer Postnord och lägger något i brevlådan.

Men.

– Nähä, det var inga papper idag heller.

Vad säger du om hela historien?

– Jag tycker det är jättedåligt. Någon mer än jag borde reagerat på att det inte fanns några papper i bilen från början.

Marcin Janik är vice president i föreningen Stal Rzeszow som arrangerade tävlingen. Han svarar på våra frågor i ett sms:

– Vi hade en trafikolycka på väg till flygplatsen och fick stanna några dagar extra i Sverige. Men så fort vi kom hem så lämnade jag nödvändiga uppgifter om vinnaren till försäljaren på Skoda som försäkrat oss om att skicka över alla dokument som behövs.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!