– Det känns roligt. Men egentligen är det blandade känslor. Äntligen tävling, men det är också nervöst. Vi känner oss som nybörjare och undrar hela tiden om vi har glömt något, säger Fredrik Karlsson i SMK Motala.
44-årige Fredrik Karlsson är både och i helgen, dels förare i seniorklassen med en nyinköpt bil, men han är också med i arrangörskommittén i sin klubb.
Om vi tar åkandet först så är Karlsson en av 13 förare från hemmaklubben i helgen. Han har inte tävlat på Dunteberget sedan 2016. I år är det fjärde tävlingen. Efter att ha brutit i de två första kom han trea i Vingåker i augusti.
I Vingåker delade han på den bil, en Saab 900, som han för en vecka sedan köpte loss från kusinen Pontus Andersson, också SMK Motala-förare.
Nu blir det start på lördagen klockan tio, alla får köra fyra heat första dagen. Sedan startar det klockan nio på söndagen och då kan det bli kvalheat, semifinal och final. Totalt sju heat alltså för den som går hela vägen. Det vill till att bilen håller.
– Jag hoppas ju vinna, men man måste vara realist också. Det är tufft motstånd, säger Motalaföraren.
Vad är häftigast med att få köra igen?
– Att träffa allt folk, en del har man inte sett på två år. Det är sammanhållningen och umgänget man har saknat mest. Vi har kört enstaka träningar här hemma, men ganska stiltje annars, säger Fredrik Karlsson.
SMK Motala har inte arrangerat folkracetävlingar sedan sprinten hösten 2019. Stora Folkracefestivalen har ställts in två somrar i rad.
Nu är det pirrigt för klubben att kicka i gång arrangörsmaskineriet igen. Hundra funktionärer krävs för helgens lilla festival.
– Vi kommer nog att vara ringrostiga och missa lite här och var. Hoppas att vi får förståelse för det. Jag hoppas också att vi kan gå med vinst, säger Fredrik Karlsson.
Några ändringar av banan?
– Nej, den är lagd som den brukar vara. När det är cross på banan också blir det alltid lite ändrat, men i stora drag kör vi på likadan bana.
Knivig är publikfrågan då restriktioner fortfarande gäller. Det är först på onsdag det släpps fritt för stora idrottsarrangemang. Men 600 åskådare per dag kan SMK Motala ta in på området.
– Det är stort intresse och kommer mycket frågor. Men vi jobbar för att det ska bli så bra som möjligt, säger Fredrik Karlsson vid sin bil, på den speciella plats i depån där SMK Motala kommer att ha sina tält och ekipage under festivalen.