Han vill gärna se mer rally

Växer du upp i Skänninge och vill idrotta finns två val. Gå med i Skeninge IK eller syssla med motorsport, enligt Tommy Andersson som valde det senare och fick ett liv fyllt av rally.

Tommy Andersson är snart tävlingsledare igen, för 19:e gången för östgötarallyt Marknadsnatta. Tjusningen med rollen är att göra någonting tillsammans.

Tommy Andersson är snart tävlingsledare igen, för 19:e gången för östgötarallyt Marknadsnatta. Tjusningen med rollen är att göra någonting tillsammans.

Foto: Jens Bollius

BILSPORT2018-10-10 08:05

– Det finns inget häftigare än när tallarna står som ett pinnstaket i skogen. Det är en kick med farten, och det blir som musik när man får se folk som är duktiga på att köra bil, säger han.

Tommy Andersson är en ”bonnpojk”, som han kallar sig själv. Uppvuxen i Järstad utanför Skänninge. Det var handboll i Siesta, som fanns i Mjölby då, lite fotboll och hockey, och så motorsport.

– När man fick moped kunde man åka in till Skänninge och se rallyfilmer. Det var en kamratanda man möttes av, säger Tommy Andersson.

Starten av den egna rallykarriären var att utbilda sig till kartläsare. Licensen togs 1980. Ett par år satt han bredvid och ett par år körde han själv. Men inga meriter eller segrar på kontot.

– Det jag minns är att vi hade roligt, säger Tommy.

Andersson blev kvar i rallysporten, bland annat som både mekaniker och kartläsare hos Lasse Jonsson under hans tid med folkvagn och Opel kadett.

Sedan började han jobba med rallytävlingar också, som banläggare och med säkerheten. Det gjorde att Tommy blev tävlingsledare för Skänninges egen klassiker Marknadsnatta från år 2000. En roll han har i Västra Östergötlands MK sedan dess.

När tävlingen körs igen nu 27 oktober, med fem sträckor nedåt Ulrikaskogarna, är det 19:e gången i rad han leder tävlingen.

– Jag tänkte att det skulle bli 20, jämnt och bra. Sedan lämnar jag över, säger han.

Marknadsnatta har körts sedan 1964. Uppehåll bara ett år, 1983, då man försökte sig på ett snörally, men snön kom aldrig. Bara TV-svängen i Hörby har lika många år på nacken i rally-Sverige.

– Det blir fullt som vanligt, 180 bilar, säger Tommy inför årets tävling.

Hur mår östgötsk rallysport i dag?

– Det är tråkigt att det är så få tävlingar nuförtiden. Förr kunde vi ha en serie med fem-sex tävlingar. Nu är det bara vår tävling och Klappjakten i Ydre som körs, förutom SM-rallyt och olika sprinttävlingar. Det skulle finnas några tävlingar till.

Tommy Andersson gillar tävlingsledarrollen. Han vill ha koll på helheten och behöver inte peta i detaljer. Det är tillsammans man gör en tävling, samtidigt som det kan bli ensamt när man har det yttersta ansvaret.

– Ett år på Marknadsnatta hade vi sju ambulanser som kom till tre olika krascher. Då var man ganska liten när man skulle axla det ansvaret, säger Tommy som vill bidra till skön och mjuk rallyåkning, där förarna klarar av sin uppgift. Det är det som är njutningen.

– Brutala avåkningar är inget som lockar, inget häftigt, säger tävlingsledaren.

Tommy Andersson fick själv en stroke för fem år sedan och som en följd av det blev han också diabetiker.

För att både rehabilitera sig och slippa ta visst insulin har han lagt om sitt liv och bland annat börjat cykla mountainbike. Han står numera på startlinjen utan motorer i både MTB-Vättern och Cykelvasan.

– Stroken fick mig att tänka till. Livet är till för att levas och jag försöker nu tänka på glädje och vad jag vill göra. Jag försöker ge all min energi till positiva saker, säger Tommy.

Drömmarna kring rallysporten är många. Han tänker inte sluta intressera sig för rally för att han planerar att lämna över ledningen av Marknadsnatta om dryga året.

– Ett VM-rally i Finland vill jag åka på, det är det bästa, och gärna Nya Zeeland också. Nu har de inte VM längre, men det är fantastiska vägar som böljar fram, säger Tommy Andersson.

Lyssnar på rock på Spotify

Namn: Tommy Andersson.

Ålder: 58 år.

Bor: Hus utanför Mantorp.

Familj: Hustru Maria.

Yrke: Fastighetsskötare/trädgårdsmästare.

Fritidsintressen: Motorsport, cykla MTB, husbilen.

Förebilder: Folk som förverkligar sina drömmar.

Drömresemål: Segla till Västindien, husbila i Europa.

Blir glad av: Trevliga människor.

Blir irriterad på: Svek och energiätare.

Lyssnar på: Spotify, gärna Dire Straits och Queen.

Bästa tv-program: Mästarnas mästare.

Senast lästa bok: Svensk deckare av Mari Jungstedt.

Favoritlag: LHC, Tottenham, svenska landslaget vid stora mästerskap.

Aktuell som: Tävlingsledare för rallytävlingen Marknadsnatta som 27 oktober körs igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!