Galna norska idén gör jättesuccé

Det började med några galet intresserade norrmän och deras fritidsintresse. Nu växer gatebil till en allt större etablerad motorshow, även i Sverige.

Gatebil på Mantorp park var en motorshow med både fart och stil. Det norska fritidsintresset blir en allt mer etablerad sport i Sverige. Här kör norrmannen Emil André Bogen.

Gatebil på Mantorp park var en motorshow med både fart och stil. Det norska fritidsintresset blir en allt mer etablerad sport i Sverige. Här kör norrmannen Emil André Bogen.

Foto: Elle Andersson

BILSPORT2018-06-17 16:43

– Det är show och alla har möjlighet att testa sin bil, att köra själva på banan. Det är det som gör det så populärt, säger Alvin Laegereid från Sogndal.

– Det handlar inte bara om att åka fort, utan även att ha stil. Det går på mycket bedömning, säger Kim Söndergaard från Bergen.

Gatebil är just en norsk uppfinning. 1993 började ett kompisgäng köra sina bilar mer eller mindre vilt på motorbanor. Det har på 25 år vuxit till en tävlingsserie i så kallad drifting. På Norges största event vid Sarpsborg kan det komma 45 000 åskådare.

På Mantorp park var det ungefär hälften så många som såg helgens tredagarsevent med gatebil, mellan 25 000 och 30 000 åskådare. Det är elfte året som bilfestivalen är på Mantorp. 500 bilar var med i år, antingen utställda eller sladdandes på banan.

– Det är häftigt, mycket attityd och mycket att göra reklam för sig själv. Det speciella är att man kan komma hit med sin egen bil och köra, säger Fredrik Sjöqvist, vd på Mantorp park.

Andreas Berggren har en Hyundai Genesis som han köpte i augusti. På knappt ett år har han byggt om den till en Batman-bil, som tagen direkt ur en serietidning eller en film. Det är den han åker och handlar mat med hemma i Alvesta, men han ställer också gärna ut den på ett event som gatebil.

– Jag vill visa upp den för alla barn, både vuxna barn och andra barn, säger Andreas i depån.

Det handlar också om att ha bra ljud i sin bil, och att köra bra förstås. Sedan hoppas man på att bilen inte går sönder. Det är ett dyrt nöje, även om alla kan vara med.

– För mig är det en hobby och en livsstil, säger Alvin Laegereid från Sogndal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!