Beskedet – efter LFC:s stora oro

Linköpings FC kan pusta ut. Stödet för klubbens fadderakademi ligger fast. "Jag kan garantera minst 300 000 kronor", säger Gustaf Appelberg (L).

24 maj 2019 17:30

LÄS MER: Kan drabbas av chocksänkning

Han är ordförande i kultur- och fritidsnämnden som häromdagen hade den brännande frågan uppe för beslut. Sporten kunde tidigare i veckan berätta om allsvenska klubbens oro över att ersättningen för fadderprojektet skulle minska från 300 000 till 100 000 kronor.

Det väckte stor uppmärksamhet,

– Ytterst olyckligt och en orimlig besparing, sa ordföranden Paul Lindvall.

Då.

Nu visar det sig att nämnden visst sänker till 100 000 – men att resterande 200 000 i stället ska hämtas från kommunstyrelsen.

– Vi diskuterar med LFC och det är inte omöjligt med en ökning om vi kan utveckla verksamheten. Men summan som fortsatt gäller är minst 300 000 kronor. Det har jag mandat för att garantera, säger Gustaf Appelberg och pratar om att tillföra mer resurser för att uppnå ett jämställt idrottande.

LFC:s stora projekt med en fadderakademi har varit lyckat och startade efter hemma-EM 2013 och innebär bland annat att allsvenska spelarna agerar faddrar till flicklag i Linköpings kommun och besöker lagens träningar. Dessutom blir flickspelarna inbjudna till LFC Night där de får chansen att träna med Kosovare Asllani & Co på Linköping arena.

Niklas Nåbo (S), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, säger om beskedet:

– Vi föreslog 300 000 kronor från kultur- och fritidsnämnden, då vi ju inte vet hur det blir med de andra pengarna. Vi reserverade oss också mot förslaget till beslut. Men nu hoppas vi att de står för vad de har sagt.

LFC-basen Paul Lindvall pratar om att något slags missförstånd möjligen låg bakom oron, men är nu positiv efter löftena om oförändrat stöd.

– För oss har det i grunden ingen betydelse varifrån pengarna kommer. Jag hoppas på en framtida ökning och att vi kan jobba tillsammans med kommunen. Det vore kul att kunna göra något större med våra VM-spelare till nystarten efter uppehållet.

Som vi berättat tidigare är LFC i ett ekonomiskt utsatt läge och inom kort kan tas beslut om neddragningar och än mer bantad organisation för att kunna klara vinstkravet på över en miljon för 2019. Paul Lindvall vill inte föregripa de förändringarna, men bekräftar också att han planerar ett antal möten med ett antal av klubbens sponsorer för att be om hjälp med ökat ekonomiskt stöd för att klara elitlicensen.

– Vi behöver göra mer än vad som görs nu. Ska vi säkerställa att vi har fotboll på den här höga nivån är det ett måste att vi får in fler som stöttar, säger Lindvall.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten