Kajsa Bergqvist missar OS

Båstad2004-07-18 18:05

Kajsa Bergqvists säsongspremiär på vägen till de höga höjderna i OS i Aten slutade med ambulansfärd till sjukhuset i Ängelholm.

Hälsenan i vänster fot gick av vid tävlingar i Båstads tennisarena på söndagen.

Det blir inget OS. Det blir operation och en tung rehabilitering i sex till åtta månader.

Närmaste stora mästerskap är VM i augusti nästa år i Helsingfors.

Om nu Kajsa Bergqvist (OS-brons i Sydney 2000) inte tar beslutet att sluta, att helt enkelt lägga av.

Jag tror inte att vi har sett Kajsa hoppa för sista gången. Hon har det där världsrekordet i sig och hon är en tävlingsmänniska och vill gärna ta det, sade hennes tränare Yannick Tregaro vid 18-tiden på söndagen.

Han hade då inte hunnit prata med Kajsa. Hon var kvar på sjukhuset och fick sin sargade fot gipsad.

Jag fick beskedet av handbollslandslagets läkare Lars Wahlström, som gjorde undersökningen där. Senare ska vi bestämma vem som ska operera henne. Eftersom OS är kört har vi ingen brådska. Så läkarna kan den här gången göra en noggrann operation av hennes fot och sedan ska vi skapa ett bra program för hennes rehabilitering, sade Tregaro.

Under drygt tre år har Kajsa Bergqvist haft problem och smärtor vid hälsenan i foten. När hon blev Europamästare 2002 så klarade hon att hoppa med hjälp av en lätt bedövning av det onda.

I mars i år gjordes en enklare operation av den sargade hälsenan. Då hade hon tidigare hoppat 2,02 meter trots besvären.

OS är stort, det största för idrottsmännen och därför valde vi att gör en mindre operation och hoppades att det skulle räcka.

Rehabiliteringen fortskred. Men så återkom besvären, men nu i form av en inflammation i hälbenet.

Men i förra veckan efter träning i Monaco bestämde hon att hon skulle hoppa i Båstad, i säsongspremiären drygt fem veckor före OS-kvalet i höjd i Aten.

Kajsa Bergqvist inledde med ett ta 1,80, och gled högt och lätt över ribban.

Hon stod över 1,84. Tog sats på 1,88. Två, tre steg framåt, landade på vänster fot och vacklade till av smärta och så föll hon ihop på hoppmattan.

Det gick ett deltagande sus bland publiken på centrecourten, för dagen höjdhoppsbana.

Ja, det här känns jobbigt. Alla besked jag fick av läkare som röntgat hälsenan och foten var att den var okej. Så går den bara av helt plötsligt. Men läkare kan inte trolla och hälsenan har sett bra ut. Besvären har varit inflammationen, sade Tregaro och fortsatte:
Foten var lindad och Kajsa fick en lätt bedövning innan hon skulle hoppa. Jag har dåligt samvete, kanske borde jag inte låtit henne hoppa. Men det fungerade i Monaco i förra veckan.
Kajsa har kämpat med mycket tråkig träning, bitit ihop och kört varje pass. Så jag vet hur dåligt hon mår och känner sig nu.

Sydafrikanen Jaques Freitag vann herrarnas höjd med 2,31 meter. Han opererades för samma sak som Kajsa Bergqvist vid ungefär samma tidpunkt i våras, och även han valde ett mindre ingrepp för att inte äventyra OS. I hans fall ser det hittills ut att gå vägen.

Damernas höjd vanns av kroatiskan Blanka Vlasic som tog 2,02.

Född: 12 oktober 1976 i Sollentuna.

Klubb: Turebergs FK.

Bor: Monte Carlo.

Familj: Pojkvännen Måns Herngren, föräldrarna Gunnar och Elsa, storebror Anders.

Tränare: Yannick Tregaro.

Yrke: Höjdhoppare.

Personligt rekord: 2,06.

Meriter: 1:a inne-VM 2001 och 2003, 1:a inne-EM 2000, 3:a OS 2000, 3:a VM 2003, 4:a VM 1999, 5:a VM 1997, 2:a junior-EM 1997, 2:a junior-EM 1995, 2:a junior-VM 1994.

Aktuell: Slet på söndagen av hälsenan i sin comeback i Båstad. Rehabiliteringen väntas ta sex till åtta månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!