Linköpingskillens jättesuccé: "Bara guld som gäller"

Basketfebern grasserar i Östersund – och Peter Johansson är ansvarig för utbrottet. "Nu är det bara guld som gäller", säger Linköpingskillen.

Peter Johansson är framme i final med sitt Jämtland.

Peter Johansson är framme i final med sitt Jämtland.

Foto: Bildbyrån

Basket2022-04-24 09:00

Säg Peter Johansson och det är inte säkert att ens alla i den svenska basketvärlden reagerar. Säg Pecka Johansson och i stort sett alla nickar instämmande.

För första gången har uppstickarlaget från Östersund tagit sig till SM-final – och det är inte fel att påstå att det är 53-åringens verk.

Fast det vill han förstås inte säga själv.

– Visst, jag har hållit på med det här sedan 1999, men det har varit många andra inblandade längs vägen. Det är sex år sedan vi fick sporthallen utbyggd och det var egentligen först då som vi fick de resurser som behövs. Dessförinnan var det ett för stort steg till övriga klubbar med större marknader, säger Peter Johansson.

Intresset nu?

– Jättestort. Vi släpper finalbiljetterna under lördagen och de kommer att gå åt direkt. Det blir garanterat fullsatt.

Alla sportintresserade i Linköping under 1980-talet minns säkert hur IFK Linköping skapade basketfeber i stan. Det var fullsatt i match efter match och spelare som Carl Woodard, Ken Washington och Kris Grundberg bjöd på show. I skuggan av den gyllene generationen kom talangerna fram och Johansson var en av dem som efter generationsväxlingen tog över i division 1.

1991 flyttade han till Östersund, drog vidare till Göteborg där det blev SM-guld med New Wave 1996 och sedan tillbaka till Jämtland som spelande sportchef. Och efter 22 år i högsta serien väntar nu, med start på tisdag, historisk final mot Norrköping Dolphins. För Peter Johansson, som har sönerna Daniel och Adam i truppen, blir det extra speciellt.

– Det är 15 minuter från arenan till där jag växte upp i Linghem. Dessutom är Adnan (Chuk, coachen) från Norrköping och jag har både spelat med och coachat David Bergström (Dolphins klubbdirektör). Det finns lite kopplingar, det gör det.

Hur går det då?

– Norrköping går in som favorit, men ingen av våra spelare tror annat än att vi kan vinna. Tidigare var allt fokus på att ta oss till final. Nu är det bara guld som gäller.

Efter så många år är det förstås huvudstaden i republiken Jämtland som är hemma, men Peter Johansson har en del av närmaste släkten kvar i Linköping och håller kontakten.

– Jag följer utvecklingen i stan och har koll på lagsporterna. LSK (Linghems SK) har ramlat ned i femman nu, såg jag. Det var inte bra. För basketen vore det kul om KFUM ville ta ett steg till och spela i ettan med både sina herrar och damer, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!