Villa-Lidköping svenska mästare: "Fattar ingenting"

Inte ens coronakaos inför finalen kunde inte stoppa den sammansvetsade maskinen. Villa-Lidköping är svenska mästare i bandy för andra gången på tre år. Laget besegrade uppstickaren AIK med 5–4 i en final som innehöll allt. –Det är helt sjukt, jag fattar ingenting, säger stjärnan Christoffer Edlund.

Villas Petter Björling blev tvåmålsskytt i finalen mot AIK.

Bandy2021-04-03 18:47

Det blev på många sätt den drömfinalen som många hade hoppats på: Grundseriesegraren Villa-Lidköping mot tvåan och uppstickaren AIK.

Villa, svenska mästare 2019 och i sin tredje raka SM-final. AIK i sin första final på 90 år.

Dessutom något av ett hatmöte efter flera uppmärksammade spelövergångar.

AIK:s storsatsning inför säsongen – med nyförvärv som bland annat Johan Esplund och Daniel Andersson, båda med bakgrund från just finalmotståndaren Villa, ledde till finalsuccé direkt – men inte riktigt hela vägen till SM-guld.

Finalen, som spelades i Recoverhallen i Uppsala inför tomma läktare, rivstartade – och fortsatte i samma tempo hela vägen till sudden death där Villa till slut fick sätta segermålet och slänga sig i en välförtjänt tv-puckshög.

– Det är sjukt, vilken jäkla final. Det är fantastiskt. Jag fattar ingenting, det känns som att man är helt borta. Jag ser inget heller, säger Villa-stjärnan Christoffer Edlund i SVT kort efter slutsignal.

Med ett tjockt öga efter en tuff smäll fick han se slutminuterna från bänken.

– Vi har vunnit allt. Svenska cupen, serien och så avslutar vi med ett SM-guld på det här sättet. Det är sjukt, säger Edlund.

Stökig uppladdning

På tal om sjukt är det just vad laget varit inför finalen. Villa-Lidköping fick en allt annat än optimal uppladdning när så gott som hela laget drabbades av covid-19 och semifinalserien mot Sandviken sköts upp. Något som såklart påverkat flera spelare.

– Vi har varit väldigt sjuka. Vi har haft en lite jobbigt säsong med många skador och så corona mitt i slutspelet. Att vi får avsluta så här känns helt fantastiskt, säger Edlund.

Felix Pehrson var trött redan i paus efter den smått galna första halvleken. En bidragande orsak var också just covid-19.

– Mig tog det hårt på. De första dagarna efter att man blev friskförklarad var nästan värst, när man kände total orkeslöshet. Det är jobbigt, men det går inte att skylla på det just nu, det är bara att gå ut och köra, sade Felix Pherson i SVT i paus.

Snabb replik

I paus var ställningen 2–2 efter att Villa först tagit ledningen redan i den tredje minuten genom Joel Broberg som påpassligt snappade upp bollen när Johan Esplund slarvat.

Repliken från AIK var dock blixtrande snabb. Sebastian Ytterell sköt in kvitteringen knappt tre minuter senare.

Den som trott på en tillknäppt match fick alltså tidigt inse sig ha fel.

I den 23:e minuten kom Petter Björling fri och rullade in 2–1 till Villa. AIK ropade på offside, men målet godkändes. För AIK var det andra gången som man inte var överens med domaren efter en tidigare situation där Erik Pettersson kapades utan att få straff.

Esplund konstaterade med ett skratt i SVT:s pausintervju:

– Det har ju varit så här hela säsongen så vi är vana... Men det går fort i bandy och är svårt att se också.

Strax före paus lyckades dock AIK kvittera efter ett snyggt anfall, startat av de tidigare Villa-spelarna Esplund och Andersson – och avslutet i mål av Tobias Nyberg.

Den andra halvleken fortsatte i samma toktempo.

AIK var direkt riktigt nära att ta ledningen för första gången i matchen. Men Villas Jesper Thimfors gjorde en mäktig parad i målet och i stället var det Lidköpingsgänget som återigen tog ledningen. Edlund, elitseriens skyttekung, satte 3–2 i den 54:e minuten efter en flygande Villa-kontring. Och maskinen tuggade på. 4–2 kom bara minuten senare när Björling satte sitt andra för dagen.

Andersson kvitterade

Men kämpande AIK gav inte upp. Erik Pettersson reducerade, från nästan ingen vinkel alls, till 3–4 – och gav laget ännu mer energi. Samtidigt som AIK hittade momentum fick Villa-Lidköping två spelare utvisade och kvitteringen hängde i luften. Den kom också i den 74:e minuten när Daniel Andersson volleysköt in 4–4.

I förlängningen var det till slut Villa-kaptenen Martin Karlsson som fick sista ordet när han sköt in 5–4 och säkrade lagets andra SM-guld på tre år och även en historisk dubbel sedan damerna tidigare säkrat sitt första SM-guld.

– Det är så fruktansvärt skönt att vinna i dag. Det tog aldrig slut. Vilken insats, säger Villa-målvakten Thimfors i SVT.

Fakta: Senaste mästarlagen

2020: Edsbyn

2019: Villa-Lidköping

2018: Edsbyn

2017: Edsbyn

2016: Västerås

2015: Västerås

2014: Sandviken