– Vi hade ekonomi och spelare för att köra en säsong till. Vi hade förslag på en ny klubbchef. Men vi var tvungna att få en avsiktsförklaring från kommunen om att bygga hall. Vi fick inte det beskedet och därför drog vi oss ur, berättar IFK:s ordförande Patrik Carlsson.
Sporten har under en timme på isstadion intervjuat tre femtedelar av IFK-styrelsen. Vi har träffat Patrik Carlsson, Louise Wisell och Linda Nordlund om den senaste elitseriesäsongen, beslutet att dra sig ur, och om framtiden.
26 april tänkte jag inleda med. Varför drog ni er ur?
– Ja, det var ju att det inte fanns underlag att spela vidare. Sedan kommunen tog beslutet om att inte gå vidare med hallbygget i Varamon i augusti så har vi ju försökt under ett halvårs tid att övetyga majoriteten om att bygga på befintlig plats och därmed få spelarna att vilja fortsätta, säger Patrik Carlsson.
Motala kommuns styrande kom i augusti med beskedet att inte, åtminstone inte just nu, bygga en bandyhall. Det var ytterligare ett dråpslag.
– För många av spelarna så var det ju det andra, till och med det tredje, bakslaget. I slutändan ville spelare utan kontrakt inte förlänga, vi hade svårt att hitta nya spelare, och då ville kontrakterade spelare också lämna. Vi hade ingen trupp kvar, säger Carlsson.
Hur var stämningen i truppen, har det här legat under ytan hela tiden?
– Ja, så är det. Det här är spelare som lever för sin bandy. Det är elitspelare. Det är klart att de funderade på vart de ska ta vägen nästa säsong. Flera är rotade här. De undrar, kommer vi kunna vara kvar eller måste vi flytta? Ska vi sälja hus? Vad ska min flickvän göra om vi flyttar? Det är stora beslut som de ska ta, säger ordföranden.
IFK-styrelsen menar att klubben lagt fram olika lösningar på hallbygge som presenterades för majoriteten under hösten och vintern. Men det slutliga nej-svaret den 24 april dödade alla förhoppningar i det befintliga laget, ett beslut som de styrande förklarat med att ekonomin inte tillåter en hall.
Men det kan inte varit ett överraskande besked från kommunen i april? Eller hade ni hoppats på något annat besked?
– Ja, det är väl klart. Ända sedan augusti så har vi arbetat med att vi vill få till en avsiktsförklaring till att en hall står färdig säsongen 25-26. Alltså i oktober nästa år.
Hur tycker ni att signalerna från kommunen har varit?
– Veligt. Och det är fortfarande veligt. Alltså, vad vill de? De har sagt att de inte ska bygga i Varamon. Det var det de gick ut med i augusti. De säger att de ska bygga bostäder här. Vad ska de göra med hockey, bandy och boule? Alltså, var ska de vara då? Och när? Det har vi inte fått något svar på. Om det ska bli bostäder här, vad händer med verksamheten som är här idag då? Det är för mig fortfarande oklart. Och hur den kalkylen ser ut? En hockeyhall som är i allt väsentligt duglig, säger Patrik Carlsson.
IFK hade redan tappat fyra spelare när kommunens besked kom. Ändå hade 14 spelare kontrakt och det fanns ett lag, menar styrelsen. Men samtidigt blev det ett moment 22 när spelare vill ha besked om hall och hallbesked inte kunde ges.
Kunde ni inte åkt runt och spelat med ett sämre lag i elitserien? Då hade ni garanterat en plats i allsvenskan nästa år.
– Nej, det var aldrig aktuellt. Då hade vi tagit ett år av spelarnas karriär. Det är av respekt mot dem. Det är med respekt för de andra lagen också.
Det snackas om oenighet i laget, att en del ville köra och en del inte.
– Ja, det är klart att det fanns olika viljor. Men de diskussionerna har vi haft internt. Mellan oss, säger Patrik Carlsson.
Det finns en rad andra lag som har samma förutsättningar som ni, som ändå spelar vidare. Som Frillesås och Ljusdal, och Tranås exempelvis på sin nivå. Hur klarar de att satsa?
– Vi pratar om oss, hur andra lag gör kan inte vi påverka. Men det är andra förutsättningar på andra platser. Lag som har närmare till en hall där man har en alternativ arena. De kan träna inomhus.
IFK-ordföranden menar att det är hall som gäller om IFK ska satsa på elit. Det har klubben sagt länge.
– Vi har ju hankat oss fram de sista fem åren. Tack vare att grabbarna har ställt upp och att vi har hittat ett kärngäng som har hängt i.
Är ni fullständigt säkra på att bandyn är på rätt väg när man bara har 30 procent av sina anläggningar inomhus och säger att det är den enda vägen?
– Elitmässigt, ja.
Fast ni säger att det gäller för ungdomar också?
– Ja. Om vi tittar på vår säsong. Med lite tur kan den börja i mitten av oktober. Förmodligen november. Och sen ska vi spela november, december, januari, februari. Det är fyra månader som du kan utöva sporten. Innebandyn börjar i augusti. Fotbollen kör året runt. Så det handlar ju om, hur kan vi rekrytera? Hur kan vi få dem att vara här och köra? Man kör barmark när man kommer upp i åldrarna. Varför har hockeyn flyttat in? undrar Patrik Carlsson.
70 procent av bandyns anläggningar i Sverige saknar tak 2024 och det finns många som kör på utomhus. Men för IFK Motala handlar en hallbyggnad om långsiktig överlevnad, och för många andra också, enligt IFK.
– Vi märker att det inte går. Vi hittar inte spelare här. Så vi kan ju inte rekrytera elit och det börjar där. Det går ju inte att rekrytera elitspelare under de här förutsättningarna och det är svårt att behålla ungdomarna som istället åker till bandygymnasium med bättre förhållanden. Att inte kunna planera sina träningar för att vädret påverkar, säger Linda Nordlund och fortsätter:
– Det kan vara snö, det kan vara regn, det kan vara för kallt. Nederbörden har sån pass påverkan på spelet och kvaliteten på träningarna.
Men det byggs inte några hallar. 60 år har ni hållit på med de här förutsättningarna. Varför kan man inte fortsätta då?
– Men för 60 år sedan fanns det inga hallar.
Så ni menar att när grannen kör Ferrari måste jag också göra det. Då kan jag inte köra vidare med min Volvo?
– Inte om jag ska tävla. Ska jag köra Formula 1 mot en Ferrari med min lilla Skoda. Det är klart att jag kan hålla på och vara med för att det är roligt. Men det blir inte samma villkor, säger Carlsson.
När det gäller framtiden har IFK Motala ändå bestämt sig att köra på, trots den stora osäkerheten kring anläggningen. Men hall kommer de att kämpa vidare för, annars blir det svårt med division 1-spel och ungdomar också.
– Nu får vi anpassa oss efter det här. En elitsatsning blir svårare. Långsiktigt tror jag det blir svårt tyvärr med ungdom också. För det är likadant här. Föräldrarna styr barnen lite med vad man vill ta med dem på. Det är klart enklare att köpa en klubba och lite innebandy efter skolan. Sätta sig skönt i en hall, säger Patrik Carlsson.
Ni har omsatt ungefär sex-sju miljoner i elitserien. Hur mycket kommer den gå ner nu?
– Det återkommer vi om.
Lönerna. Kommer någon vara avlönad? Någon spelare?
– Vi kommer hedra de kontrakt vi har. De som har kontrakt, som Jonas Enander, kommer ha samma som i elitserien, säger Patrik Carlsson som inte vill säga något om lönebudgeten som fanns i elitserien. Ekonomin presenteras på kommande årsmöte för medlemmarna.
Hur nära är ni en tränare till nästa säsong?
– Vi jobbar fortfarande på det. Det har gått en månad sedan vi drog oss ur elitserien. Vi behöver komma på fötter och hitta en stabilitet. Nu har vi löst det kortsiktigt med Olle Nordlund och Christopher Sandell. Killarna ska få bedriva en försäsong och vi har hittat tränare som hjälper dem att komma i form. Olle och Christopher har sagt att de är med under försäsongen, säger Linda Nordlund.
Vad är målsättningen? När ska ni ha ny tränare klar?
– Det har vi ingen målsättning över. Vi jobbar på. Vi vill ha bra människor som vill komma och hjälpa till i föreningen.
Är ni attraktiva? Hör folk av sig och vill vara med?
– Nej. Jag tänker att division 1 är fortfarande division 1 och vi har varit en elitklubb. För det första är det många som sörjer att vi inte spelar elitserien. Det finns såklart många som vill hjälpa oss att komma på fötter och att vi ska kunna bedriva vår seniorverksamhet. Mer än så kan jag inte säga. Du får sätta tränarnivån efter divisionen du spelar i, säger Patrik Carlsson.
Inför ettan säger IFK-styrelsen att det finns, förutom Jonas Enander, fjolårets B-lagstrupp som är ungefär intakt. Patrik Spångberg ser ut att vara tillgänglig, han tränar på.
Nyförvärv då?
– Vi har lite krokar ute.
Är ni nära med någon?
– Vi återkommer.
Hur ser ni ettan framför er med matcharrangemang, publikantal, mathyllor och sånt där?
– Vi ska satsa på de hemmamatcher vi har. Vi hoppas att publiken som har varit i elitserien kommer och tittar på division 1, säger Patrik Carlsson.
Ni tror att ni kan få 400-500 åskådare även i ettan?
– Vi hoppas. Vi ser fram emot att se alla här nere. Att de stöttar oss även nu och vill fortsätta vara med på vår resa.
Försäsongen då, kommer ni åka till Katrineholm lika mycket eller kommer ni spela i rink bara?
– Vi kommer inte åka till Katrineholm lika mycket. Men de här killarna som spelar i division 1 kommer få förutsättningar att spela på stor is inför säsongen, självklart. Fördelen med division 1 är att serien börjar mycket senare.
IFK Motala har pratat om ett "återtåg", vilket betyder en målsättning att gå upp en division, till allsvenskan, inom tre år. Men än har det inte jobbats så mycket med det konkret.
– Återigen, det har gått en månad sedan vi drog oss ur. Vi har haft fullt upp med att avsluta den här elitsatsningen som vi har haft. Så vi har inte så mycket att komma med framåt än. För att det där tar så mycket av vår tid och vi är ideellt aktiva. Vi jobbar på och ber att få återkomma när vi kommit lite längre med våra framtidsplaner.
Klubbchef då, kommer det bli någon efter Pär Beckne?
– Det är för tidigt att veta, men det är ju en del i omstarten. Att bygga en ny organisation. Sen om vi tar det i år eller om vi tar det om ett år. Inte lika bråttom nu när det inte blir elitserien, säger Patrik Carlsson.
Louise Wisell, Linda Nordlund och Patrik Carlsson pratar mycket om att IFK gjort vad man kan, att det är kommunen som ska infria sina löften.
Har ni i IFK något ansvar för det som har skett? Kunde ni gjort något annorlunda så elitserielaget hade varit kvar?
– Det är väl andra som ska bedöma. Vi har gjort det vi tyckte var bäst utifrån de förutsättningar vi hade. Det var inget beslut som vi tog lättvindigt. Det har varit många diskussioner och funderingar fram och tillbaka. Vilka olika vägar man kunde ta, men det var det här vi landade i efter att ha diskuterat det. Vi har diskuterat det i styrelsen, diskuterat det med spelarna, diskuterat det med tränarna, sportgruppen. Det var det beslutet som blev.
Vad var känslan när ni uttalade att nu tar vi det här beslutet? Hur kändes det?
– Det är ilska och sorg, ångest. Hjärtat säger en sak och hjärnan säger en annan. Men det var inte den här säsongen, utan det var kulmen efter fem års kämpande som till slut inte gick längre, säger Patrik Carlsson.
IFK Motalas bandy bygger nu om, för att på sikt kunna vara i allsvenskan med sitt herrlag. Men även för den satsningen och för klubbens ungdomsverksamhet behövs det ett hallbygge i Motala. Därför kämpar bandyklubben vidare för att få till sin anläggning tillsammans med kommunen.
– Det är en omstart vi gör nu och vi ska inte dö. Vi känner att vi har Motalaborna med oss i det vi vill, säger Linda Nordlund.