Så ska IFK utbildas som lag

Rädslan för att göra fel är all utvecklings största fiende. Det sade Ikeas grundare Ingvar Kamprad. Med den devisen ska nu gruppen IFK Motala utbildas inför elitserien.

Per Gullbrand, här snett bakom lagkaptenen Erik Ivarsson, ska hålla en utbildning i gruppdynamik och ledarskap med IFK Motalas bandylag. Han säger att alla i gruppen har ett ansvar för att leda gruppen framåt, inte bara ledarna.

Per Gullbrand, här snett bakom lagkaptenen Erik Ivarsson, ska hålla en utbildning i gruppdynamik och ledarskap med IFK Motalas bandylag. Han säger att alla i gruppen har ett ansvar för att leda gruppen framåt, inte bara ledarna.

Foto: Jens Bollius

BANDY2018-06-27 11:00

– IFK är Motalas stolthet och laget jag träffat är ödmjukt och beslutsamt. Det är därför jag vill göra det här, säger nye mentale coachen Per Gullbrand.

– Det här är en häftig satsning som klubben gör. Jag tror att vi kan bli bättre som lag genom att gå den här utbildningen, säger lagkaptenen Erik Ivarsson.

Vi ser det då och då i idrotten, att lag tar hjälp av mentala coacher. Men det tillhör inte vanligheterna. Erik Ivarsson har aldrig varit med om det i sitt idrottsliv.

– Som både individ och grupp tränar man oerhört hårt för att förbereda kroppen för det som ska göras. Men den här kunskapen vet man inte så mycket om, det ska bli intressant att kliva in i, säger IFK-kaptenen.

Det finns forskning som visar att läkarteam som fungerar högpresterande som grupp räddar fler liv, och lärarteam som fungerar bra leder till högre betyg hos eleverna. Självklart kan då ett mer högpresterande bandylag som grupp ta fler poäng i elitserien. Det är det som är meningen med den här utbildningen.

Per Gullbrand vill tona ned sin roll kring satsningen.

– Jag är bara en liten pusselbit. Det handlar fortfarande om att spela bandy, om laget, sponsorer och publiken, och sliparen kan göra mer nytta än jag. När jag träffade IFK visste jag inte hur många spelare det är i ett bandylag. Men när jag nu uppfattar att IFK vill göra det här, så tror jag att jag kan vara till hjälp, säger Gullbrand.

Utbildningen ska pågå från nu till seriestart. I det ingår att varje individ i gruppen utbildas i gruppdynamik och att Per Gullbrand som han säger "röntgar" gruppen. Sedan ska det som gruppen lärt sig utövas under säsong, med input från den mentale coachen.

Ett tecken på att en grupp blivit "högpresterande" är att alla känner trygghet med varandra, en genuin trygghet där man kan uttala sig om och till varandra utan att riskera något. I en högpresterande grupp är all rädsla för att göra fel borta.

Då blir det viktigaste att lösa uppgiften, i stället för att fokusera på relationer som ofta kan vara ett hinder för att nå målet. I alla fall relationer som inte är som de ska.

– I ett elvamannalag finns 55 relationer, i en 15-mannatrupp 120 relationer, och ännu fler om du räknar in ledare. Det kan räcka med en enda dålig relation för att det ska påverka laget, säger Per Gullbrand.

En grupp som är högpresterande, som är uppgiftsfokuserad i stället för relationsfokuserad, löser nya situationer snabbare, typ om ett nytt läge uppstår under en match. En bra fungerande grupp gör rätt tillsammans snabbare i ett sånt läge.

Erik Ivarsson tycker att IFK är bra som ett lag, och att det finns en bra trygghet.

– Men ingen blir ju någonsin klar med det här, man vet ju inte vad som är max, säger lagkaptenen.

Spelar tennis och skriver

Namn: Per Gullbrand.

Ålder: 44 år.

Bor: Hus i Offerby, Motala.

Familj: Sambo, tre söner.

Yrke: Civilingenjör, utbildare i gruppdynamik och ledarskap.

Fritidsintressen: Spela tennis, skriva.

Förebild: Ingemar Stenmark, för hans ödmjuka inställning.

Drömresemål: Island.

Blir glad av: Glada barn.

Blir irriterad på: Egoister.

Lyssnar på: Babblarna.

Bästa tv-program: Uppdrag granskning.

Senast lästa bok: Doktorsavhandlingar om ledarskap.

Favoritlag: Boren, IFK Motala Bandy.

Aktuell som: Mental coach för IFK Motalas elitserielag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!