– Jag har i alla fall aldrig ångrat att jag tog det här steget, säger han och skrattar.
För sju år sen tog Pär Beckne över som ordförande i IFK Motala. Ett och ett halvt år senare blev han anställd som klubbchef.
I dag är allt så väldigt annorlunda mot vad det var då och Pär medger att det varit en tuff resa på en krokig väg.
– I våras var första gången vi uppvisade plus i vårt bokslut. Det har tagit sju år, säger han och lutar sig tillbaka i kontorsstolen.
Då, 2009, hade klubben skulder på närmare 3 miljoner kronor. Det var skulder till Motala kommun, skulder till leverantörer och uteblivna spelarlöner.
– Det var mycket pengar, absolut. Men sen jag och nya styrelsen började arbeta har vi aldrig, med ett litet undantag, släpat med en enda faktura. Då ska man också komma ihåg att vi omsätter ungefär samma pengar, runt 3 miljoner, som vi hade skulder på. Då förstår alla hur tufft det varit.
Nu, när klubben är på god fot igen, är det dags för nästa steg.
– Det är vår utmaning just nu. Hur ska vi utvecklas, vilket håll ska vi gå? Vi omsätter rätt så mycket för att spela i allsvenskan, drygt 3,5 miljoner. Men ska vi spela i elitserien, som är vårt mål, behöver vi dubbla omsättningen. Där ligger snittet på 10 miljoner.
Föreningens mål är tydligt. Man vill bli ett stabilt elitserielag. Det så kallade Elitrycket, som föreningen sjösatte för ett år sen, har den tydliga målsättningen att IFK ska tillbaka till bandyns finrum. Det projektet, med sponsorer och riktade lotterier, drar på olika sätt in ungefär 300 000 kronor till föreningen varje säsong.
De sportsliga framgångarna i år, där laget leder serien med fem poäng när man nästan är halvvägs, beror enligt Pär på att många olika delar fallit på plats.
– Vi är främst ett bättre lag i år, vi har bättre spelare på planen för att vi träffat rätt i våra värvningar och spelare från egna leden som kommit fram har utvecklats. Dessutom har vi fått kontinuitet på ledarsidan.
De två bästa lagen i serien, precis som i norra allsvenskan, får kvala mot fyra lag från elitserien uppdelade i två olika grupper. De två bästa lagen i varje grupp går sen till elitserien nästa säsong.
Är det dags nu?
– Vi får se. Vi måste vinna ett par matcher till först för att nå kvalserien. Sen ska man vara i form just då och dessutom ha lite flyt. Så resan är lång och svår.
Hur ofta dagdrömmer du om att se ditt IFK spela i högsta ligan igen?
– Inte så ofta faktiskt, det är så mycket att ta hand om varje dag att jag inte riktigt hinner. Och när jag tänker på det är det mer att jag funderar på hur enormt stort steg det är, hur långt många av lagen i elitserien kommit. Många lag är som stora industrier och det kommer krävas mycket av föreningen den dag vi får upp.
När man pratar bandy i Motala är det ofrånkomligt att diskutera den planerade aktivitetshallen med tak och väggar över och runt dagens bandyplan. Turerna har varit många under årens lopp och fortfarande är beskeden som ges ganska osäkra.
Men Pär Beckne säger att han fått tydliga och klara riktlinjer från kommunen.
– Hallen ska byggas efter nästa säsong, med start i mars 2018 och vara klar några månader senare. Detaljplanen ska ut på samråd direkt efter jul och nyår och vara ute några månader. I mars ska man börja jobba med hur huset och allt runt omkring ska se ut.
Känner du dig trygg i att det blir så?
– Vi träffade företrädare för kommunen för en tid sen som lovade oss, mellan fyra ögon, att hallen ska byggas under den här mandatperioden. Och det är det som både vi och kommunen jobbar efter.
Hur viktig är hallen för er som förening?
– Den betyder allt. Det finns inga förutsättningar att driva en förening som vi gör i dag, om man vill uppåt. Visst, man kan driva ett mediokert allsvenskt lag som till slut blir ett dåligt allsvenskt lag och ramlar ner i division 1. Men det vill inte IFK Motala vara.
Om det visar sig att bygget inte blir av, att det slängs i papperskorgen av kommunen, vad skulle du som klubbchef göra då?
– Då skulle jag i stort sett slå igen datorn och gå hem. Då tror jag inte att jag skulle orka att fortsätta.
De som säger att en hall bara för bandy inte är värt att satsa pengar på, vad säger du till dem?
– Två saker: Dels måste jag som företrädare för IFK kämpa för vår sak, andra som tycker att andra saker är viktigare får kämpa för det. Sen skulle en hall komma så många fler än bara våra spelare tillgodo. Titta på allmänhetens tider här nere, det är massor med folk på plats. Och vi har mellan 100 och 300 barn här på skridskofritids varje vecka som tycker det är kul att åka skridskor. Och årligen tar vi emot 3 000 skolbarn som kommer hit på dagtid.
Till sist, du är nominerad till Årets Östgöte. Hur känns det?
– Överraskande, men roligt. Framförallt är det kul att det uppmärksammas att vi gör bra saker i föreningen.