"IFK är seriens bästa grupp"

Han hade aldrig sett en bandymatch. Men att lyfta ett bandylag kan handla om mer än idrott. Nu är utbildaren och coachen Per Gullbrand lyrisk över både sporten och laget IFK Motala.

Per Gullbrand menar att gruppens höga nivå är förklaringen till att nyförvärv och comebackande spelare direkt kunnat gå in och leverera så bra.

Per Gullbrand menar att gruppens höga nivå är förklaringen till att nyförvärv och comebackande spelare direkt kunnat gå in och leverera så bra.

Foto: Jens Bollius

BANDY2019-01-15 14:30

SE ÄVEN: "Helt otroligt många sjuka och skadade"

SE ÄVEN: Bandysnack: Rösten slipades i gillestugan

– Jag är inte betydelsefull, kanske bara en procent av hundra i så fall. Sliparen gör mycket mer nytta än jag. Det den här klubben och gruppen har gjort den här säsongen med små medel är magiskt, säger Gullbrand.

– IFK har förmodligen elitseriens yngsta trupp, men har den mest mogna gruppen. Som grupp vågar jag påstå att IFK Motala är den mest högpresterande av alla, fortsätter Per Gullbrand.

Per Gullbrand är tennisspelaren och ishockeyspelaren som i somras av en slump kom i kontakt med IFK Motalas bandylag.

Från augusti har han varit en av ledarna i gänget. Men mental coach vill han inte kalla sig, snarare utbildare i gruppdynamik.

– Vi har gått en utbildning i något som laget var bra på redan innan, säger han.

Hur har bandysäsongen varit hittills för dig?

– Det har varit en ren glädje. Jag är jätteglad att jag fått vara med. Det är bland det roligaste jag har gjort, att få bidra och vara en del av det här laget tillsammans med de här människorna. IFK är en jordnära, ödmjuk och viljestark förening som jag vill kalla ett föredöme för andra. På alla nivåer.

Per Gullbrand har jobbat med forskningsbaserad utveckling av grupper i alla möjliga verksamheter, som Ikea, snabbväxande gasellföretag, banker, myndigheter, läkare och livvakter. Egentligen är det samma sak att prestera tillsammans där som att spela bra bandy ihop.

Vad innebär det att vara en högpresterande grupp som du kallar IFK?

– Det handlar om psykologiska frågor, framför allt om trygghet och att alla kan känna sig behövda. Vilka tysta överenskommelser och regler som finns och hur man följer och hanterar dem.

– Man kan besluta om vissa saker, men det är bara toppen av ett isberg. Man kan aldrig beordra någon att ha förtroende för någon annan. Antingen finns förtroendet eller inte och det är något man bygger tillsammans. Tyvärr pratar man ofta bara om dessa saker. Det gäller att göra det konkret.

Per Gullbrand har spenderat mycket tid med IFK, framför allt i början. Hela vägen har han funnits med och ofta varit med kring både träningar och matcher.

Två vetenskapliga mätningar har han gjort på gruppens förmåga att prestera, före och under säsong. En tredje ska göras efter säsongen.

– IFK har vuxit som grupp, visar mätningen, säger Gullbrand.

Att veteraner och nyförvärv kunnat gå in och leverera så bra som de har gjort menar Gullbrand beror både på proffsiga nyförvärv och på att IFK är en så stark och trygg grupp.

– I ett moget lag och en bra grupp tas en ny spelare omhand och alla hjälper den nye kollektivt att prestera. Man gör varandra bra och därför går det att få in nya spelare på det viset. I en lågpresterande grupp är det mycket svårare för en ny.

Minns du någon särskild match?

– Ja, min första, premiären borta mot Vänersborg. Vi ledde med 4–2 och gjorde som vi bestämt i 80 minuter. Men sedan höll det inte riktigt hela vägen till slutsignal.

Din bild av bandy som sport?

– En oerhört vacker sport där ett helt lag ömt vårdar en boll, för att sedan bygga upp en fart och med full kraft bryta igenom ett motståndarlag, med hjälp av en kollektiv rörelse. Om ishockey är karate så är bandy aikido, det är momentum och rörelsen som gör det.

Varför har IFK haft svårt mot bottenlag och lättare mot topplag?

– Det går inte att analysera det med ett kort citat. Men en fantasi jag har är att olika motstånd passar olika bra. Det kan vara så enkelt.

– Det jag lärt mig i bandy är att siffrorna inte alltid berättar hur jämn en match varit. Det kan vara jämnt och sedan rinna iväg på slutet.

Per Gullbrand säger att han lärt sig massor under vintern och nämner som anekdoter när han i Uppsala fick se tränare Sjöholms matchtaktik växa fram på ett blädderblock och när han på träning blev visad hörninspel av lagkapten Ivarsson. Efter ett pass på isen blev han skickad på massage av Albin Rohlén, "Gullbrand behöver framsida lår”, sade Rohlén med ett flin.

– Finsk djupmassage kallades det. Det gjorde lite ont, säger utbildaren och ler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!