När vi möter upp Patrik Carlsson, Lars Johansson och Bo Ribers har mörkret lagt sig över Motala. Bakgrunden till uppropet är att Samverkan i Motala vill bygga bostäder där isstadion idag ligger och istället bygga nya hallar i Varamon, ett upplägg som IFK inte stödjer.
– 3 500 har skrivit under på att de vill att våra folkvalda politiker hedrar det beslut och det man lovade inför den här mandatperioden, att det skulle stå en hall på plats, säger Patrik Carlsson, klubbens ordförande, och fortsätter:
– Nu i augusti har de tvärvänt i den frågan, pausat hallbygget i Varamon och vill inte ta ställning till isstadion utan att först ha utrett Kanalstaden. Därför har vi gjort det här uppropet och sagt att vi är helt emot ett stopp i den utlovade hallfrågan.
Han vänder sig åt sidan. Där står de unga bandyspelarna Tilda och Noel Aaltonen och Svea och Sigrid Sandell Nordlund. Ordföranden konstaterar att de är bandyns framtid.
Noel Aaltonen lyfter att man som bandyspelare, utan ishall, blir blöt om det regnar.
– Sedan är det jobbigt när man ramlar för man blir blöt. När det snöar fastnar bollen i snön och man får inte med sig bollen, berättar han.
En ishall skulle inte bara gynna bandyn, enligt hallgruppens Lars Johansson, eftersom isen till stor del kan nyttjas av Skrinnarna, skolorna och allmänheten.
Det är 3 500 namn som skrivit under uppropet. Hur ser ni på siffran?
– Vi tycker nog att den är ganska hög. Sedan har vi inte ansträngt oss speciellt mycket, säger Lars Johansson och fortsätter:
– Om vi hade tryckt gasen i botten hade inte 5 000 förvånat mig.
Vad är förhoppningen att namninsamlingen ska leda till?
– Att de styrande ändrar sina tankegångar och fattar ett korrekt beslut, säger Bo Ribers, som arbetat med ishallsfrågan sedan 2006.
Patrik Carlsson påpekar att de anser att en hall på befintlig plats skulle kunna bli en del av ett större idrottscentrum med utrymme för bland annat bandy, friidrott, fotboll och sporthallen.
Efter en stunds samtal kommer Mark Henriksson (M) in i Folkets hus. Namninsamlingen lämnas över av barnen. Patrik Carlsson framhåller att de förväntar sig att den ska tas i beaktande.
– Det är klart att vi tar det i beaktande. Vi har diskuterat och stött och blött i den här frågan under lång tid och vi står ganska fast vid det ställningstagande som vi har signalerat. Vi har några processer som vi behöver vänta in, säger Mark Henriksson.
Han lyfter planprogrammet för Kanalstaden innan han tillägger:
– Jag har inga andra löften att ge här i dag.
Hur ser du på namninsamlingen?
– Jag tänker att det är en del i processen och att det finns intresse för att bygga en ishall kommer inte som en överraskning. Nu har det manifesterats i ett upprop, säger Mark Henriksson.
Det finns en förhoppning om att namninsamlingen ska leda till att ishallen som lovades inför valet blir verklighet. Hur ser du på det?
– Det vi lovade inför valet var att gå fram med att bygga en ishall vid riksväg 50 och tyvärr vet man hur den processen har gått. Det vi gör nu är att invänta planprogrammet för Kanalstaden och sedan efter det får vi se hur vi går vidare.
Ser du någon chans för att namninsamlingen ska förändra någonting?
– Jag tänker att den är en delmängd och givetvis är vi medvetna om att det finns en opinion för att bygga en bandyhall. Det här är en bekräftelse på det.