Derbys tränarduo visste om varandra sedan tidigare på grund av att deras moderklubbar hade ett utbyte när de var yngre samt att de mött varandra på bandyplanen. Dock hade varken Moa Kraft eller Hanna Fredriksson någon aning om att de skulle stöta på varandra i BK Derbys bandyverksamhet i Linköping.
– Jag mejlade till Maria (Hagström, ledare för flickbandyn i Derby) och sa att jag hade spelat tidigare och skulle tycka det vore kul att hjälpa till lite, säger Moa.
– Det var i stort sett samma sak för mig. Jag hade pluggat i ett år och ville kolla upp om det fanns någon bandyverksamhet i Linköping. Jag hittade den nystartad flickverksamheten och skickade i väg ett mejl, säger Hanna.
Av en slump sammanstrålade de två bandytjejerna och gick in i ledarteamet hos Derbys nya tjejlag. Nu hoppas de kunna vara med på samma resa som de själva fick vara med om som unga bandytjejer – men som ledare istället.
– Jag vill verkligen ge tillbaka det som bandyn har givit mig till någon annan nu, säger Moa medan Hanna nickar medhållande.
Derbys flickverksamhet går in på sin tredje säsong och det är blandade åldrar som tagit klivet in i truppen. De droppar in nya tjejer lite då och då och alla är välkomna att testa.
– Det är alltid en jakt på att få tjejer att testa på så vi välkomnar alla i vilken ålder man än är. För de allra yngsta finns det skridskobandy utan klubba som är blandat med tjejer och killar. Men om man kommit upp lite i nivå är det bara att komma till oss, säger Hanna entusiastiskt medan Moa fyller i.
– Bandy är en inkörsport till andra sporter också. Vissa börjar med bandyn och går sedan vidare till ishockeyn. Men bandyn är mer lättillgänglig för fler rent ekonomiskt.
Föreningen har tagit vara på de unga tjejernas engagemang och fått dem att ta klivet in i styrelsen.
– Ja, vi blev inlurade dit också, säger Moa med glimten i ögat och skrattar.
– Det är verkligen superkul att vi fått en så stor plats i den här föreningen. De har varit en positiv anda mot oss och ett väldigt bra bemötande. Det är inte en självklarhet som tjej i bandyvärlden, tyvärr. Man märker verkligen vilket engagemang det finns i den här satsningen för att få en mer jämställd förening. Förhoppningsvis kan vi nå långt med det här och etablera tjejsidan i föreningen, säger Hanna.
Hanna, som har sin bandyfostran i Villa Lidköping, poängterar att det dock varit en stor omställning att gå från en så pass rotad bandystad till Linköping där fler sporter konkurrerar om rampljuset.
– Där är det väldigt lätt att göra reklam och få en medvetenhet om bandyn eftersom alla redan vet om att sporten finns i stan. Här är istället ishockeyn störst. Det har varit en utmaning för mig att komma hit och få förklara att det finns en verksamhet och att det finns ett tjejlag, säger hon.
Vad är målsättningen med det här för er personligen?
– Jag vill bara få fler tjejer till att åka skridskor och få känna på hur kul det är att spela bandy. Man vill ge tillbaka för den glädjen som man själv har haft. Vi vill få in fler tjejer och att tjejverksamheten ska bli större, säger Moa.
– Först och främst vill man etablera verksamheten. På så sätt känner sig fler människor välkomna i föreningen, vilket jag tror är jätteviktigt, avslutar Hanna.