Axelsson letar uppdrag

Det var riktigt nära att kartläsaren Emil Axelsson fick plats i ett fabriksteam i VM en hel säsong. Men nu går han istället och funderar över framtiden.

3 februari 2016 09:00

– Vi får se vad som händer framöver. Det kanske dyker upp något i morgon, eller om två veckor, eller om...

I dag bor Emil, med Ydre MK som klubb, i Stockholm. Han flyttade dit för att jobba med Mattias Ekström och hans rallycrossatsning. Men när det dök upp ett erbjudande att jobba som kartläsare för Pontus Tidemand lämnade han Ekström och hoppade på uppdraget.

Efter en succésäsong med överlägsen seger i det asiatiska mästerskapet, FIA Asia-Pacific Rally Championship, är det nu tänkt att Tidemand ska satsa en säsong med Skoda Motorsport i WRC 2, med start i Svenska rallyt i mitten av februari.

Men då blir det utan Emil Axelsson i högerstolen.

– Jag förhandlade med managementteamet men vi lyckades inte komma fram till en lösning. Då blev det tyvärr så här.

Inför flera val

Det går inte att undgå att höra hans bitterhet i rösten.

– Jag hade väldigt gärna velat vara med den kommande säsongen. Inte minst för att utveckla vidare det som Pontus jag har byggt upp under den tid vi kamperade ihop.

Så nu säger han själv att han står inför tre val.

– Antingen hittar jag en annan plats som kartläsare. Vilket inte är så lätt på den högsta nivån eftersom det inte finns så många stolar att sätta sig i. Eller så arbetar jag med något annat inom motorsport. Jag har samlat på mig väldigt mycket erfarenhet under de tio senaste åren som säkert kan ta mig in någonstans.

Ett tredje alternativ är att satsa på den civila karriären.

– Som den tävlingsmänniska jag är går det säkert att hitta tävlingsmoment även inom det civila, men när man fått en rejäl dos av den ”drog” det är att tävla i rally så är det inte bara att stänga av genom att trycka på en knapp.

Kör två SM-tävlingar

Lite rally blir det ändå framöver. Under de två första SM-tävlingarna ska han åka kartläsare till värmlänningen P–G Andersson. Premiär i Gävle första helgen i februari.

– Vi ska köra de två och har lånat bil av Linköpingskillen Johan Eklöf. Sen får vi se om det blir några mer tävlingar ihop.

Helgen därpå blir det ett besök i Karlstad med omnejd för Svenska rallyt. Men den här gången inte som tävlande.

– Jag har åkt den tävlingen åtta gånger sen 2005 så det kommer att kännas lite konstigt att vara där som åskådare. Men jag har några uppdrag på plats och några möten inplanerade så vem vet, det kanske kommer ut något spännande av det.

Peter Calén

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!