Smittskyddsläkaren: "Tänk till själv"

Vissa idrottsförbund har avrått föreningarna från att ha träningar medan andra uppmanat till att fortsätta med verksamheterna på ett smittsäkert sätt. Men vad är rätt och vad är fel? "Man måste tänka efter själv", säger smittskyddsläkaren Britt Åkerlind.

Sport2021-05-03 19:00

Olika sporter har olika förutsättningar för att kunna hålla igång sina verksamheter på ett smittsäkert sätt. Detta har också resulterat i olika direktiv från olika specialförbunden när Region Östergötland uppmanat till en personlig lockdown i två veckor. Vissa har förmedlat att alla föreningar ska stänga ner sina verksamheter helt och andra uppmanar till att fortsätta träningarna enligt de direktiv som tidigare förmedlats. Men vad är rätt och vad är fel?

– Idrotten är så bred och ser så olika ut. Om vi ska förenkla så gott det bara går så är det egentligen inga förändringar hos den organiserade verksamheten. De (sporterna) ska erbjuda sin verksamhet utifrån de rekommendationer som gäller sedan tidigare. Några verksamheter bör nog stänga eftersom de inte kan uppfylla kraven medan andra kan fortsätta, förklarar Britt Åkerlind och fortsätter: 

 – Men sedan vänder vi oss nu till alla individer i samhället med en personlig lockdown. Utifrån den måste man tänka efter själv. Är den här aktiviteten som jag tänker utöva avgörande viktig för mig? Då kan svaret bli olika beroende på vilken person du är. 

Åkerlind lyfter fram till exempel bågskytte, en enskild idrott som utförs utomhus, som en sport som är lätt att utföra på ett smittsäkert sätt – medan en lagidrott inomhus snarare bör avrådas. 

– Samtidigt kommer det säkert bli lite olika beslut även fast det är ganska likartade verksamheter, säger Åkerlind. 

En viktig aspekt i det hela är inte bara om sporten i sig är smittsäker utan även om vägen till aktiviteten är det. 

– Om du tittar på till exempel simningen så ska du tänka igenom varje steg på vägen dit. Du ska ta dig till simhallen utan att träffa någon, igenom ett dusch- och omklädningsrum och till slut ner i bassängen. Och sen ska du ta dig hela vägen tillbaka också. Allting handlar om att tänka till själv.

Östergötlands fotbollsförbund uppmanar fortsatt till träning. De gör alltså inget fel när de säger att föreningarna kan fortsätta med sina verksamheter om de följer rekommendationerna? 

– Precis. Och speciellt när det gäller barnen. Men de måste uppfylla direktiven. Där har fotbollen en fördel eftersom det är en utomhussport. Kan de hålla distans ordentligt så är det okej. Det vi däremot har sagt är att matcher och tävlingar får bestå i två veckor. Det är utifrån att i de momenten träffar du nya personer som du inte regelbundet träffar. Men dina egna kamrater som du brukar träna med har varit samma personer vecka efter vecka. 

Förstår du problematiken med att det blir motsägelsefullt när det ena direktivet är "umgås bara med de i ditt hushåll" och det andra är "fortsätt träna din lagidrott på ett smittsäkert sätt"? 

– Ja, visst är det så. Men det kommer tyvärr att bli lite så. Vi kommer tillbaka till frågeställningen "är det här en nödvändig verksamhet?". Det måste individen avgöra själv. 

För att förtydliga begreppet "personlig lockdown" handlar det om att du som individ går till dig själv och avgör om aktiviteten som du har inplanerad är nödvändig att genomföra. Är padelmatchen, fotbollsträningen eller golfrundan livsviktig för dig? 

– Samtidigt kan vi inte säga att det är förbjudet. Det är en uppmaning och vädjan, förklarar Åkerlind.

Personlig lockdown

Träffa inga andra än dem du bor med.

Stanna hemma vid minsta symptom.

Arbeta hemifrån om du kan.

Håll avstånd till andra – minst två meter.

Utgå från att alla du möter är smittade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!