Unogård om att få lämna: "Väldigt besviken och ledsen"

Torsdagens plan för LFC-truppen var att förbereda sig ordentligt för matchen mot serieledande Göteborg på lördag. Istället fick de besked om att Olof Unogård och William Strömberg inte får fortsätta som tränare nästa säsong.

Olof Unogård och William Strömberg får inte fortsätt förtroende som tränare för Linköpings FC.

Olof Unogård och William Strömberg får inte fortsätt förtroende som tränare för Linköpings FC.

Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON/BILDBYRÅN

Fotboll2020-11-05 17:57

Innan matchförberedelserna hade börjat på torsdagen fick truppen beskedet att ett tränarbyte sker till nästa säsong. Olof Unogård och William Strömberg får inte ett fortsatt förtroende och istället tar Andreé Jeglertz klivet in som chefstränare. 

– Det var väldigt tufft att möta spelarna och deras reaktioner. Dagen har varit väldigt känslosam. Men all heder åt spelarna. Vi fick beskedet, fick gråta en skvätt och sedan samla oss för att göra en bra matchgenomgång och en väldigt bra träning, säger Olof Unogård. 

Hur var reaktionerna från truppen? 

– De var väldigt starka. Många blev väldigt ledsna och upprörda. Det var tufft. Samtidigt är det det finaste besked du kan få som ledare när spelarna blir så ledsna och upprörda över att vi inte får vara kvar. Det är fint mitt i allt elände också, säger Unogård. 

Att William Strömberg och Olof Unogård ville fortsätta som tränare i LFC är ingen hemlighet. Efter en tuffare säsong förra året har gruppen svetsats samman och tränarduon hade velat bygga vidare på det som skapats. Men så blir det inte. 

– Vi har haft en väldigt liten trupp, många skador, spelarförsäljningar mitt under säsongen och corona på det. Jag tycker ändå att vi gjort det bra. Vi har hållit målsättningen om topp tre vid liv ända tills nu. Trots allt var det flera lag som tippades hamna ovanför oss i tabellen. Framför allt känns det som en bra grund att bygga vidare på, säger Unogård. 

Hur har dialogerna gått inför beslutet? 

– Det har inte varit så mycket dialog alls. Vi har efterlyst besked om framtiden och det har varit väldigt diffust. Sedan har vi under de senaste dagarna fått en känsla av vilket håll det blåser åt. Sen när det väl sker blir man ändå väldigt besviken och ledsen. 

Har ni fått någon förklaring till varför ni inte får fortsätta? 

– Den frågan får du ställa till Frida (Andersson, klubbdirektör) och Paul (Lindvall, ordförande). Men de sa till oss och spelarna att de var ute efter en profil med vissa kriterier. Jag är helt övertygad om att jag och Wille hade lyckats minst lika bra också. Sen vill jag inte uttala mig om Andreé Jeglertz eller någon annan tränare, det är bara att önska honom all lycka. Men jag är helt övertygad om att vi skulle gjort ett väldigt bra jobb om vi fått fortsätta. 

Har du eller ni några andra planer redo inför framtiden?

– När man har ett utgående kontrakt och inte får några klara besked är det klart att man måste se över sitt eget hus. Både jag och Wille har krokar ute. Sen får vi se om det blir något konkret där vi får jobba ihop igen, det vore såklart kul. Men det kan också bli en sabbatsperiod för min egen del. Jag har jobbat på elitnivå i fem år och att ha några månader att ta igen sig och få reflektera lite hade inte heller varit helt fel, avslutar Unogård. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om