En ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, visar att verksamheten i var tredje ideell förening och närmare varannan idrottsförening har påverkats negativt av de höga elpriserna och inflationen under senaste året.
Dessutom minskar framtidstron, där bara 83 procent av föreningarna bedömer att "de har goda möjligheter att bedriva verksamhet under de kommande åren". Femton procent uppger att de under de senaste tolv månaderna har diskuterat att lägga ned eller låta organisationen vila.
Kristin Lönnqvist är så klart medveten om det tuffa läget, men säger:
– Ökade kostnader har slagit hårt mot många föreningar, men för privatekonomin har det inte fått så stor effekt än. Det här med att familjer kanske får välja bort en idrott en idrott för sina barn har inte riktigt slagit igenom än.
Är du rädd för att det kan bli så?
– Det tror jag. Att man låter barnen bara vara engagerade i en idrott eller i värsta fall avslutar helt. Vi har inte riktigt sett det än, men visst finns det en risk.
Vad kan ni göra för insatser?
– Det vi gör är att vi försöker stötta föreningarna så att de kan hålla nere avgifterna och fundera över vilka kostnader man ska ha. Det är ett ständigt arbete och tyvärr kommer det alltid att vara några barn som inte har råd. Vissa idrotter kostar mer och vissa föreningar är bättre än andra på att hålla nere avgifterna, säger Kristin Lönnqvist.
Samtidigt har hyresavgifterna höjts i många av länets kommuner. Bland annat i Linköping där du från halvårsskiftet får betala mer för tider för träningar och matcher på de kommunala anläggningarna.
Det bekräftas av Andreas Hagström, som är idrottsutvecklingschef.
– Det blir en mindre indexering av avgifterna. Det brukar göras varje år. Ibland till halvårskiftet, ibland per kalenderår. Summan kan variera beroende vad det är för typ av anläggning, så det är svårt att säga någon procentsiffra. Det är olyckligt när det drabbar föreningar, det förstår jag verkligen. Men det ska sägas att även verksamhetsbidraget till klubbarna indexeras, säger han.
Johan Lindskog, som är klubbdirektör i jätteföreningen Linköping IBK, säger:
– Vi har fått information om att det blir en höjning, men inte hunnit titta på siffrorna än. Klart att det kommer att påverka och göra det dyrare att spela innebandy. Vi har inte mycket annat att välja på än att höja avgifterna.