Därför försökte vi ta reda på vad som gäller. Och det blev tidigt tydligt att många av besluten, och tolkningarna, hamnar på de enskilda idrotterna eller till och med föreningarna. På annat sätt kan man inte tolka svaret från Anna Setzman, pressansvarig vid Riksidrottsförbundet (RF):
– Vi har en nära dialog med politiken, Folkhälsomyndigheten och polisen och informerar om restriktioner och råd utifrån regeringens och folkhälsomyndighetens beslut. När det gäller hur varje förbund i sin tur tar beslut om vad det innebär för deras verksamhet är upp till dem och det kan variera beroende på om idrotten är inomhus eller utomhus, lagsport eller individuellt - och många andra faktorer.
Hon fortsätter:
– Sedan tar också föreningar egna beslut om hur de ser att restriktioner följs bäst i sin verksamhet, ibland kommer då hjälp från den idrottens distriktförbund.
Karin Ahl är ordförande för Östergötlands Ishockeyförbund. Hon är kritisk till hur de som lokalt förbund saknat stöttning från riksnivå.
– Förra säsongen arrangerade RF/SISU och Svenska Ishockeyförbundet regelbundna träffar och diskussionsmöten vilket var mycket givande och informativt. Det har man inte gjort nu, vilket gjort att vi själva fått fatta egna beslut. Vi försöker att stämma av med föreningarna och med andra distrikt.
När det gäller läget inom ishockeyn är läget ansträngt.
– På ungdomssidan är säsongen förlängd med två veckor för att skapa utrymme att skjuta på matcher. Rörande poolspel som samlar en stor skara barn och föräldrar har vi tillsammans med föreningarna bestämt att pausa i två veckor i ett första skede. Detta för att inte skapa för stora samlingar.
Hon fortsätter:
– Vid misstänkt eller konstaterad smitta är vi tydliga med att skjuta på matcher och inte ställa in dem och det gäller alla serier. Smittoläget är högt just nu och på senior- och juniornivå skjuts cirka 40 procent av matcherna i dagsläget.
Liknande läge finns i innebandyn där Dennis Lundqvist är verksamhetschef vid länsförbundet. Under vecka 4 var hälften, 50 procent, av matcherna inställda eller uppskjutna.
– Matcher för barn upp till 12 år som inte kan spelas stryks helt. Övriga matcher skjuts upp med hopp om att hinna spela senare.
Han fortsätter:
– När det gäller frågor om rekommendationer om matchers genomförande eller ej så har vi ett tydligt svar till våra föreningar. Vi inom innebandyn ska hålla nere smittspridningen. Vid minsta tveksamhet eller oro, ställ in/skjut upp matcher. För oss på distriktsnivå är det föreningarna som fattar beslut om match ska spelas, men de har fått hjälp av kontinuerliga utskick från förbundshåll vilka restriktioner som gäller.
Vi försökte också få en bild från föreningarna hur de tolkar informationen de får från sina förbund.
Johan Fredriksson är sportchef för herrlaget i Libk:
– De direktiv vi fått är att vi ska se till att minska smittspridningen inom vår grupp så långt det är möjligt. Vi inom innebandyn ska ta ansvar för vår idrott och i övrigt följa de rekommendationer som alla andra i samhället har att förhålla sig till.
I Libk:s fall betyder det att man testar om någon spelare uppvisar symtom och att man får positiva svar pausar sin verksamhet och undviker att träffas under ett par dagar i ett försök att hindra att smittan sprider sig ännu mer inom laget.
Däremot behöver ingen spelare, som umgåtts och tränat med någon som testat positivt, sätta sig i karantän.
– Våra spelare räknas inte som familjemedlemmar, även om killarna träffas väldigt ofta. Därför är det fritt fram att röra sig precis som vanligt, även om vi är väldigt noga med att alla ska följa de riktlinjer som finns i samhället.
Anders Tingman är sportchef för Mjölby Hockey. Laget spelar i Alltvåan, en serie som så här långt haft stora problem med många uppskjutna matcher.
– Alla lag i serien har veckomöten där vi redogör hur det ser ut i respektive lag och hur vi kan fortsätta spela genom att kasta om spelomgångar. Det handlar om att vi är transparanta med att redovisa sjukläget och vid minst två fall kan vi flytta match.
Till sist frågade vi smittskyddsläkare Britt Åkerlind hur hon ser på att allt fler röster höjs om att inte längre klassa covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom och därmed ta bort alla restriktioner, även inom idrotten.
Svaret blir kort:
– Folkhälsomyndigheten har frågan aktuell.