Politikerna har fått en skarp uppmaning av tjänstemännen att enas om en väg framåt om ishallarna; att välja mellan riksväg 50 eller befintlig plats. Oavsett vad som väljs behövs dock vidare arbete och ytterligare underlag.
Vi har begärt ut information om hur mycket arbetet med de två förstudierna som gjorts kostat skattebetalarna. Summan som redovisas sträcker sig från 2016 och fram till maj i år. Under den perioden handlar det om 15,8 miljoner kronor.
– Det är en hög summa. Men det är två olika projekt. Att ta fram projekt och planer är förknippat med kostnader, kommenterar kommunalråd Mark Henriksson (M).
– Det är hiskeligt mycket pengar. Det är pengar som skulle gått till våra förskolor, skolor och äldreboenden, säger Elias Georges (S).
Han påpekar att huvuddelen av kostnaden rör projektet vid riksväg 50, något som Mark Henriksson bekräftar. Orsaken till det är att man där kom längre, gjorde ett förfrågningsunderlag och en upphandling.
– De stora kostnaderna kommer när man börjar räkna på projektet och ska ta fram en skarp kalkyl, säger Mark Henriksson.
De 15,8 miljonerna som har investerats hittills härrör framför allt från olika typer av utredningar där man behövt ta in extern kompetens. Exempel på det är förfrågningsunderlag, arkeologiska undersökningar och geotekniska utredningar, men också att ta fram ritningar och göra kostnadsberäkningar.
En jämförelse visar att 15,8 miljoner exempelvis är mer än de tio miljoner som M, KD och SD-styret planerar att lägga på ombyggnationen av förskolan Sagomossen.
– I vårt fall har intentionen varit att bygga ishallar vid riksväg 50 och vi har velat ta fram en så bra produkt som möjligt. Vi som kommun har inte all kompetens utan har behövt använda konsulter och då blir prisbilden i det här häradet, säger Mark Henriksson.
I S-budgeten för nästa år finns 150 miljoner kronor avsatta för just en ny ishall. Utredningskostnaderna ligger alltså nu på en tiondel av den summan.
– Nej, det är inte rimligt att det är så. Men den stora kostnaden är ju för riksväg 50-projektet som de styrande har drivit. När vi backade var det inte så höga kostnader, säger Elias Georges.
En bandyhall började diskuteras redan 2012, men summorna vi får gäller från 2016. Innan dess gjordes dock inga större utredningar menar verksamhetschef Hanna Hammarlund.
Varför kan ni inte använda kommunens egna tjänstemän?
– Den här typen av projekt gör man ju egentligen bara en gång. Då kan man inte sitta på den kompetensen utan måste köpa in den, säger hon.
Det är två projekt, hur problematiskt är det?
– Inte direkt problematiskt, men man har fått göra om arbetet. Det handlar om två olika platser och två olika byggprojekt så man har ju inte kunnat utnyttja materialet från det ena projektet i det andra, förutom vissa delar av behovsanalysen, säger Hanna Hammarlund.
I båda fallen krävs ytterligare framtagande av material. Vad kommer kostnaden för utredningar att landa på?
– Det vågar jag inte svara på. Men mycket underlag kan återanvändas. Vi behöver inte börja om på ruta ett om vi exempelvis ska göra om förfrågningsunderlaget för upphandlingen vid riksväg 50.
Blir det befintlig plats måste dock ett nytt sådant tas fram.
– Men vad det blir beror ju på vad politiken landar i. En väg är befintlig plats, en är riksväg 50 och en är att landa i att inte bygga någon hall alls. Väljer man det sista alternativet så blir inte utredningarna dyrare, säger Hanna Hammarlund.
Varken Mark Henriksson eller Elias Georges vill sätta en summa på hur mycket de är beredda att lägga på ytterligare utredningar.
– Vi har ingen sådan diskussion. Det som är viktigt för oss är att vi kommer i hamn och nå en politisk enighet, säger Mark Henriksson.
– Jag kan inte säga på kronan hur mycket det får kosta. Men man får också titta på alternativkostnaden, att vi inte har en sådan här hall för våra skolbarn och medborgare, svarar Elias Georges.
Är 15,8 miljoner kronor väl använda skattepengar?
– Självklart vill vi att det skulle kosta så lite som möjligt, men vi måste samtidigt ta fram bra underlag och det är komplexa projekt, säger Mark Henriksson.
Vilket ansvar har ni nu för att det inte ska dra iväg kostnadsmässigt utan att det blir ett avslut i frågan?
– Alla partier har sagt att det ska byggas en ishall. Så det handlar om trovärdighet och vårt anseende var det här kommer att landa, säger Elias Georges.
Partierna ska nu träffas över blockgränserna. I augusti avser man att presentera hur man ska gå vidare.