Så har föreningarna påverkats av krisen: "Ett kaos"

Corona har påverkat föreningar i distriktet olika hårt. Sporten har pratat med tio föreningar och titat på hur just de påverkats samt hur de ser på tiden efter pandemin.

Sporten har kollat läget hos tio föreningar kring hur de drabbats av corona och hur de ser på tiden efter pandemin.

Sporten har kollat läget hos tio föreningar kring hur de drabbats av corona och hur de ser på tiden efter pandemin.

Foto: Montage (Bilder från Bildbyrån och Corren)

Sport2020-05-22 19:30

Här är frågorna som ställdes till tio olika ordföranden i tio olika föreningar i distriktet: 
1) Hur har föreningen påverkats av corona organisatoriskt och ekonomiskt? 
2) Hur ser föreningen på tiden efter pandemin? 

Linköpings HC, Roger Ekström:
1) Ekonomiskt har det påverkat oss med nån dryg miljon av säsongen som gick. Hur mycket det kommer att påverka den kommande säsongen går omöjligt att säga. Organisatoriskt har vi permitterat i lite olika drag, men ekonomiavdelningen är helt tillbaka nu. 
2) Inom upplevelseindustrin, där ändå LHC ingår, kommer individers säkerhet bli ännu viktigare. Tidigare har man pratat om skaderisk på planen och hålla ordning och reda för publiken. Men nu handlar det om en respekt för det personliga rummet runt omkring. 

Linköpings FC, Paul Lindvall: 
1) Det sportsliga har påverkats mycket men spelarna har visat fantastisk inställning och det är en härlig stämning i laget. Vi har utnyttjat möjligheterna till permittering. Vi har intäktsbortfall från biljetter, men samtidigt slipper vi resekostnader till matcher. Det är svårare att boka in nya sponsorer.   
2) Det viktiga vi tar med oss är att utnyttja tiden vid lägre aktivitet. Vi har gjort oss förberedda för både närmaste tiden men också för framgångar på sikt med uppbyggnaden på ungdomssidan. Betydelsen av att vi fortsättningsvis har starka samarbetspartners med fleråriga avtal tar vi också med. 

Nocout, Andreas Fröberg:
1) Vi arrangerar inte några lopp, utan våra intäkter är våra medlemsantal och där har vi inte märkt något större bortfall.  
Organisatoriskt har vi heller inte påverkats då vi jobbar ideellt och har inga inställda. Utmaningarna kommer kanske istället framåt hösten när det blir sämre väder. 
2) Vi tar med oss många värdefulla bitar. Det finns ett mervärde att vi hittar alternativ till exempelvis Göteborgsvarvet. Sen om man kan ta med sig något sådant i framtiden återstår att se. 

TK Saab, Freddie Förster:
1) Ekonomiskt har vi dels tappat två tävlingar som vi ställt in. Sen vet vi inte hur mycket vi tappat i bokningar. Organisatoriskt har vi tvingats flytta årsmötet i mars. Vi har inte kommit igång med planerade förändringar. Sen får vi se till hösten om vi kommer kunna hålla det 31:a Linköping Junior Open.
2) Jag tror inget direkt kommer vara annorlunda mer än att vi kommer lösa mer saker via mail. Vi kommer ha en liten summering när våren är klar för att samla ihop hur corona påverkat vissa tidigare beslut. 

Linköpings Motorsällskap, Niklas Wahlström: 
1) Vi har klarat oss ganska bra i grunden tack vare att vi har halkbanan och trafikövningarna hos oss. I den idrottsliga delen är det ett jättestort tapp med alla inställda tävlingar och att bara medlemmar får träna hos oss. Vår bemanning grundar sig på en daglig verksamhet och den har vi inte behövt justera. 
2) Vi står nu ekonomiskt förberedda med ett typ av ”krispaket” om något liknande händer. Men tiden efter kommer corona kommer bli ett kaos då alla kommer vilja köra igång samtidigt med tävlingar och annat. 

Linköpings Simidrottsförening, Daniel Nåbo: 
1) Det har varit rörigt organisatoriskt. Det har varit fritt fram för simningen och vi har kört vidare med våra kurser, men vissa har hoppat av på grund av rädsla. Tävlingsverksamheten har blivit helt inställd. Närvarostödet lär väl minska, sen tappar vi ett U18-slutspel där vi brukar få in runt tio tusen kronor. 
2) Vikten av att informera får man ta med sig in i framtiden. Det har väldigt mycket information att hålla koll på men vi har varit bra på att snabbt dela det till föreningens medlemmar. 

Rimforsa IF, Per-Arne Pettersson:
1) Det tråkiga är att vi inte har någon publik på ungdomsmatcher och inga matcher alls på seniorsidan. Publikintäkter går förlorat, men vi gör ingen direkt förlust där, utan det är genom kiosken och att vi inte har någon tillströmning dit. Sen har vi också tvingats ställa in årets marknad där vi brukar få in runt 100 000 kronor. 
2) Vi har lärt oss hantera det ganska bra. Vi har telefonmöte en gång i veckan där vi tar upp saker som dykt upp. Vi i styrelsen och fotbollssektionen har skapat ett bra samarbete trots allt och det tar vi med oss. 

Linköpings Budoklubb, Lars Karlsson:  
1) Vi har fått lägga ner större delen av verksamheten. Kontaktsporter är ju mer eller mindre förbjudna så vi är den sporten som kanske påverkats mest. Men vi har kört utomhus med fysträning. Då vi kör med terminsavgifter har vi inte förlorat så mycket och det är ingen som krävt tillbaka avgifter heller.
2) Vi ser att vi kommer fortsätta med de rena fyspassen. Rent krishanteringsmässigt har man fått en rejäl genomkörare. Hela den här krisen har också varit ett bra filter för att se vilka som är med och vilka som är emot en. 

Hemgårdarnas BK, Ayar Shekha: 
1) Ekonomiskt har vi inte påverkats så jättemycket. Det är kiosken vi inte får in pengar igenom, sen har vi inte så jättemycket sponsorer. Våra barn och ungdomslag är igång, men det är inte lika många träningar som tidigare, men vi har försökt anpassa träning och verksamheten genom att ha mindre barngrupper. Vi är inte en jättestor förening, men vi har fått ta extra mycket ansvar för att skapa aktiveter för barnen i Skäggetorp. 
2) Vi har inte jobbat så mycket med anpassning av träning och ledarskap innan, men nu har vi lärt oss vara flexibla och anpassningsbara efter barnens behov. Vi har fått mycket tid till att fixa anläggningen. Under våren skulle vi åkt på mycket utflykter med barnen på fotbollslandskamper och nöjesfält, men det fick skjutas fram. 

Åkerbo Rid och körsällskap, Marie Wedin:
1) En hel del träningar är inställda. Men de yngre barnen och ungdomarna har fortsatt. All verksamhet som att borsta av hästarna gör man utomhus. Klubben har ingen stora inkomster, men vår största inkomstkälla är fälttävlan 30-31 maj som tyvärr fick ställas in. Det är ungefär hälften av våra inkomster som kommer därifrån så det blir ett avbräck. Vi har sökt ridsportförbundets stöd, men man vet inte hur mycket man får. Körningen med vagn är helt lagd på is då det är vi äldre som anordnar med det.
2) Jag tror inte det kommer påverka så mycket framöver då all vår aktivitet sker utomhus. Vi har dock ett klubbhus med två toaletter och en liten servering. Vid framtida tävlingar har vi tänkt att man får skippa cafeterian för det tenderar att bli trångt där. 

Kompensationsstöd

• 4064 idrottsföreningar och 49 specialidrottsförbund runt om i Sverige har sökt kompensationsstöd för corona från regeringens krispaket som Riksidrottsförbundet fördelar. 
• I Linköping har totalt 47 föreningar sökt kompensationsstöd. 
Flest ansökande föreningarna per idrott i Sverige:
Fotboll 1228 ansökningar, Ridsport 362, Innebandy 225, Friidrott 214, Golf 206, Ishockey 194, Gymnastik 187.

Källa: Riksidrottsförbundet 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!