Politikerna överens: Ishallarna byggs i egen regi

På onsdag ska kommunstyrelsen i Motala ta beslut om de nya ishallarna i Varamon. Politikerna är överens om att bygga i egen regi.

Så här ska ishallarna se ut som byggs intill riksväg 50 i Varamon, klara hösten 2023. På onsdag tar kommunstyrelsen beslut och nu är politikerna överens om att bygga hallarna i egen regi.

Så här ska ishallarna se ut som byggs intill riksväg 50 i Varamon, klara hösten 2023. På onsdag tar kommunstyrelsen beslut och nu är politikerna överens om att bygga hallarna i egen regi.

Foto: Motala kommun

Sport2021-10-22 17:30

Spörsmålen inför byggena av två ishallar vägg i vägg, dels en mindre för främst ishockey och en större för bandy och skridsko, har varit två: 1. Om kommunen ska bygga i egen regi, eller låta någon annan äga hallarna och hyra in sig. 2. Om den större hallen ska byggas tidigare och det byggs i etapper.

En advokatfirma har anlitats för att titta på externt ägande och inhyrning.

Nu inför beslutet på onsdag den 27 oktober i kommunstyrelsen är de två politiska blocken överens om hur man ska göra. Det framgår i den tjänsteskrivelse inför KS där förstudien uppdaterats.

Efter politisk dialog förordar tjänstemännen dels att kommunen äger hallarna själv och dels att hallarna byggs i en enda etapp.

Båda bedöms betydligt billigare än det andra alternativet.

– Vi har också lagt till ett avsnitt om hållbarhet i förstudien, som handlar om ekologisk hållbarhet och tillgänglighet och jämställdhet, berättar kommunens utvecklingschef Jan Holmberg.

Förstudien ska efter kommunstyrelsens beslut också beslutas om i kommunfullmäktige 8 november.

Oppositionsrådet Elias Georges, Socialdemokraterna, bekräftar att politikerna är överens om hur man ska göra med ishallarna. Egen regi och målsättningen är att de kan tas i bruk hösten 2023.

– Det här har varit vår utgångspunkt hela tiden. Det kostar mer att hyra in sig, vilket bekräftar vårt antagande. Att bygga i flera etapper är heller inte ekonomiskt motiverat, säger Elias Georges.

Kommunalrådet Mark Henriksson, M, instämmer:

– Det är väldigt kul att vi har en förmodad politisk enighet. Det är rätt väg att gå med en etapp, finns goda synergieffekter, säger Henriksson.

Enligt förstudien föreslås att det bara blir isaktiviteter, med is året om, i den stora hallen. Isen ska bara släppas vart tredje år, är tanken. Medan den lilla hallen blir en all-aktivitetshall med möjlighet att ha annat i den än is-sport. Som konserter.

– Vi har ju varit ute efter en all-aktivitetshall. Nu blir det en annan karaktär på den stora hallen. Men hockeyarenan blir tempererad och man kan ha olika saker, säger Elias Georges.

Av ekonomiska skäl har publikkapaciteten dragits ned i "bandyhallen", från 2400 till 2000 åskådare. Detta sedan en riskanalys visat att det inte bör vara åskådare längs sidan mot riksväg 50. Men det noteras att publikkapaciteten för bandy kan utökas senare vid behov. För skridsko blir det bara plats för en 250-metersbana.

Karta: Varamon
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!