Vid sidan av
I reportageserien "Vid sidan av" träffar vi lokala idrottare som jobbar mer eller mindre vid sidan av elitidrotten. I andra delen träffar vi Linköping IBK:s forward Oskar Seth på Café Bars kontor och lager i Tornby. 24–åringen jobbar med att leverera kaffe till och installera kaffemaskiner hos kunder runt om i Östergötland. Det var genom en kontakt inom innebandyn som Oskar Seth började på jobbet för cirka två år sedan.
– Alla dagar är unika. Ena dagen kan jag leverera kaffe till en kund i Mjärdevi och andra dagen kan jag vara i Motala och installera en ny maskin. Det var skitsvårt och läskigt i början med vatten som kan läcka. En annan dag sitter man här och planerar. Så varje dag är unik, säger Oskar Seth.
Vad är det roligaste som hänt när du varit hos en kund?
– Det var när jag var hos ett företag i Mjärdevi. Jag skulle dit och fixa deras trasiga maskin, byta lite delar. Så jag kom med min verktygslåda och blev insläppt av en kille. Han satte sig i närheten av maskinen som en liten övervakare.
– Jag undrade om han skulle sitta och övervaka mig. Då sa han "är det inte dags att göra lite mål snart?". Det slutade med att jag satt där och pratade med honom och vi kom överens om att jag skulle besöka hans sons lag. Så det ledde till att jag höll en träning i Wahlbeckshallen.
Det värsta som hänt?
– Det har inte skett någon stor vattenläcka eller så. Nu måste jag tänka, säger Oskar Seth och fortsätter:
– Jag var på en bensinstation där vi skulle koppla in en kaffemaskin som ser ut som ett rymdskepp, men det var inte rätt el i väggen. När vi hade åkt där ifrån så hade lite säkringar gått.
Hur många kaffekoppar dricker du själv under en arbetsdag?
– Från fyra till nio. Jag dricker alltid två koppar när jag kommer hit på morgonen. Sen blir det mer under dagen. När man installerar en maskin så måste man testa så kaffet är bra. Så det blir en del koffein.
Favoritvarianten?
– Jag gillar vanlig stark mörkrost, utan mjölk.
Ditt bästa kaffetips?
– Att alltid ta en skopa extra, om man brygger kaffe hemma. Det blir extra gott och behövs.
Hur kommer det sig att du jobbar extra?
– Det är så enkelt som att innebandyn inte är där ekonomiskt. Jag skulle klara mig på att jobba 50 procent, men jag jobbar så mycket jag hinner. Jag gillar att tjäna pengar och det är en drivkraft.
Tror du att innebandykarriären hade gått bättre om du inte behövt jobba extra?
– Jag hade kunnat lägga mer tid på smådetaljer. Jag tror att tiden du kan lägga på smådetaljer är avgörande för hur bra du kan bli.
Vad är din plan efter innebandykarriären?
– Jag vill plugga någonting. Jag har ett litet intresse för datorer och teknik. Det skulle jag vilja utbilda mig inom. Men jag planerar att hålla på med sporten ganska länge, så jag har inte tänkt så mycket på det än
Vad hade du för drömjobb som ung, förutom att bli innebandyproffs?
– Pappa har varit brandman. Jag har inte haft något drömjobb på det sättet utöver sporten, men jag säger väl brandman, säger Oskar Seth.