Hans Wetterhall, konsulent som jobbar med jämställdhet, och Ulrika Smith Svenstedt, kommunikations- och verksamhetschef, är redo att sätta den viktiga frågan i fokus. Både nu på internationella kvinnodagen, men även under hela jämställdhetsveckan. Och framåt.
Idrotten jobbar oförtrutet vidare för att bli mer jämställd. En manlig värld från förr som precis som världen i stort har ambition att bli mer rättvis. Jämställd idrott är ett steg på vägen mot ett jämställt samhälle.
Hur står det till med jämställdheten i östgötsk idrott 2021?
– Det går sakta men säkert framåt. Vi jobbar och lyfter upp frågan tillsammans med våra föreningar, säger Ulrika Smith Svenstedt.
– Det här är en fråga som lyfts i allt vi gör, menar Hans Wetterhall.
I en så gigantisk fråga gäller det att inte drunkna i just det, att det blir för ogreppbart. Därför är RF-Sisus tanke att koka ned arbetet till det lilla. Små, små saker att börja med för att öka jämställdheten.
– Mikrohandlingar, som vi kallar det, kan göra jättenytta, säger Smith Svenstedt.
Med mikrohandlingar kan menas det vardagliga språket. Att man säger till om man hör felaktig jargong och hur man säger. Att det kanske finns kvinnliga motsvarigheter till bollkalle och skyttekung. Att det inte behöver heta A-laget och damlaget, utan att båda representationslagen är A-lag.
En mikrohandling är att man kollar över så att damer får lika mycket utrymme på föreningens platser, som hemsida, sociala medier och tavlor i klubblokalen. Att det är en välkomnande miljö för alla. Även om det finns många män från historien går det att hitta kvinnor som gjort bra saker. Det är lätt att det slentrianmässigt glöms bort.
– Det kan vara enkla och konkreta saker, att man börjar i det lilla. Det kan ge ringar på vattnet och blir symboliskt, säger Hans Wetterhall.
En annan sak är att titta på träningstider, att inkludera hela föreningen så att det blir rättvist.
– Jämställdhet handlar inte bara om att få hälften kvinnor i en styrelse, det handlar om hur alla, både kvinnor och män, agerar för att det ska bli jämställt. För att man är hälften-hälften är man inte automatiskt jämställd, säger Hans Wetterhall.
En annan mikrohandling kan vara att se till att det kommer med någon kvinnlig ledare i ett nystartat ungdomslag.
– Om det slentrianmässigt blir tre pappor som räcker upp handen kan man fråga en gång till om det finns någon mamma som vill, säger Ulrika Smith Svenstedt.
Det som RF-Sisu vill slå fast är att tjejer och killar, och kvinnor och män, vill samma sak och har samma ambitioner. Drömmarna och viljan att idrotta, eller tävla, har inte med kön att göra.
– Det ska ges samma möjligheter till alla, säger Smith Svenstedt.
– Jag tror att det kommer upp en ny generation nu som är uppvuxna med andra normer än det som var förr. De accepterar ingen ojämställdhet och då kommer allt bli mer naturligt, säger Hans Wetterhall.
Som positiva exempel i jämställdhet nämns sporter som friidrott, simidrott, handboll och basket. Ridsport och gymnastik väger över åt det kvinnliga hållet, medan fotboll, ishockey och bandy är klassiskt manliga domäner.
– En känsla man kan ha allmänt är att man satsar på pojkar för att de ska bli bra och tjejer först när de blivit bra, menar Ulrika Smith Svenstedt.
– Miljön i föreningen blir mer attraktiv, ett positivare klimat med lika satsning på tjejer och killar, säger Hans Wetterhall.