Lokala råd förvirrar idrotten under eliten

Under torsdagen kom lokala råd från Folkhälsomyndigheten till Östergötland för att få kontroll på smittspridningen i länet. För breddidrotten var rekommendationerna tydliga – men svårare för lagen som ligger på gränsen mellan bredd och elit.

Det är inte bara tomma läktare som gäller på matcherna i de lägre divisionerna längre. Nu skjuts också matcherna upp och träningarna ställs in.

Det är inte bara tomma läktare som gäller på matcherna i de lägre divisionerna längre. Nu skjuts också matcherna upp och träningarna ställs in.

Foto: Cornelius Poppe/NTB/TT

Sport2020-10-29 22:07

Folkhälsomyndigheten har fattat beslut om skärpta allmänna råd för Östergötland. Detta på grund av den ökade smittspridningen i länet. De råd som riktar sig till idrottsrörelsen innefattar att avstå från att vistas i inomhusmiljöer som badhus och gym, samt avstå från att delta i idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare. Under torsdagskvällen hade RF-Sisu Östergötland ett möte med flera idrottsföreningar för att klargöra de lokala råden. 

– Det var en allvarlig stämning och föreningarna ser allvarligt på det här. För den stora massan är det ganska självklart vad som gäller och alla vill vara med och göra så gott de kan för att följa råden, säger Kristin Lönnqvist, distriktsidrottschef på RF-Sisu Östergötland. 

Undantaget, som också skapar en del frågetecken, är att idrottare som har sin sport som ett yrke får fortsätta med sina tränings- och tävlingsverksamheter. 

– Jag tror att man gjort det här undantaget för att i vissa idrotter, där man har det som sin huvudsakliga sysselsättning, finns det ett sätt att hantera smittspridningen redan innan. Man träffar bara de i sitt egna lag, har lagläkare som gör tester och protokoll från sitt specialidrottsförbund över hur man ska minska smittspridningen. Men om du till exempel idrottar på kvällen och jobbar i vården dagen efter kan man sprida det vidare lättare, säger Lönnqvist. 

Dock är det oklart var gränsen går då flera idrottsutövare har ett deltidsjobb vid sidan av sitt idrottande. 

– Där måste varje specialidrottsförbundet bestämma var gränsen går. Det är en dialog som RF har med specialidrottsförbunden och Folkhälsomyndigheten och det är inte någon lätt gräns att dra. 

Breddföreningarna som har träning i grupp ska alltså stänga ner sina tränings- och tävlingsverksamheter fram till den 19 november. Kristin Lönnqvist poängterar dock att det är viktigt för folkhälsan att man fortsätter träna individuellt. 

– Fortsätta träna kan man absolut göra och det vill vi verkligen uppmana människor till. Det handlar om att man inte ska göra det i sin vanliga träningsgrupp, konstaterar Lönnqvist. 

När det gäller publikrestriktionerna för elitlagen gäller fortsatt 50 personer i sittande publik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!