Vi har ställt frågan till kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) om han är nöjd med hur de fem föreningarna använt sina pengar och hur det redovisats till kommunen.
Himnabadets stödförening i Linghem, 400 000 kronor?
– Föreningen har som utlovat renoverat bassänger och omklädningsrum, dessutom uppdaterat el och vattenteknik. Pengarna har använts till det som föreningen sökt pengar för.
2,5 miljoner till Valkebobadet i Vikingstad?
– Föreningen har bytt reningsanläggning, målat bassängen, bytt fasad på del av anläggningen, uppdaterat el och ventilation för 2,2 miljoner. Flera av föreningens planerade åtgärder blev billigare än planerat då ideell kraft använts istället för inhyrd. De resterande 300 000 kr kommer bland annat att investeras i utemiljön under våren. Då ska även kvarstående åtgärder avseende vattenreningsanläggningen slutföras, säger Borg.
Linköpings skidklubb, 750 000?
– Man har bland annat förbättrat kontsnökapaciteten och förstärkt skidspåren i Åbysäcken. Kommunen har erhållit detaljerad beskrivning om de åtgärder som vidtagits.
Vreta skid- och motionsklubb, 1,5 miljoner?
– Föreningen håller på att byta belysning i Olstorp och har löpande kontakt med kommunens företrädare och återkommer med rapport när arbetet är klart.
Linköpings motorsällskap, 850 000 kr?
– LMS har inte påbörjat arbetet med att bygga bro över asfaltsbanan. Som skäl anger de att kommunens bidrag täcker 70 procent av den totala kostnaden och på grund av pandemin har den återstående delen inte kunnat finansieras under 2020. Föreningen planerar att bygga bron senast inför SM-veckan 2022. Jag tycker att det är tråkigt att man inte har kommit igång ännu, men förstår samtidigt osäkerheterna som kommer med pandemin.
Tilldelades LMS bidraget som stöd till ett brobygge?
– I tjänsteskrivelsens beslut står det enbart att föreningen beviljats bidrag till investering i anläggningen och där nämns en bro för att förbättra säkerheten på anläggningen. Föreningen har under flera år lyft behovet av en gångbro för att öka publikens säkerhet. På senare tid har även en streetracebana lyfts fram, säger Niklas Borg.
I föreningens årsredovisning har LMS lagt in bidraget, plus bidraget på 60 000 kr till ny ljudanläggning, under övriga rörelseintäkter och förbättrat underskottet från -1,1 miljoner kronor till -0,2 miljoner. Detta har man alltså gjort utan att använda bidragen till något. Är du ändå nöjd med hur LMS har hanterat bidragen?
– Vi är nöjda med den förklaring som lämnats om varför investeringen inte har kunnat genomföras. Vi ser ingen anledning att misstro föreningens planer att genomföra investeringen inför SM-veckan 2022 och kommunen förväntar sig att föreningen återkommer med en redovisning när investeringen är genomförd.
Har kommunen några krav på att bidrag ska skyddas på lämpligt sätt och inte slukas upp av stora underskott?
– Nej. Samarbete med civilsamhället bygger på tillit till varandra där både kultur- och idrottsrörelsen har fått ett förtroende att verka självständigt utan stat och kommuners detaljstyrning.
Tycker du det är okej att föreningar använder kommunala utvecklingsbidrag till att minska sina underskott?
– Nej. Om en föreningen inte har möjlighet att genomföra det de erhållit medel för ska medel reserveras för ändamålet i föreningens bokslut. Att investeringen ska fullföljas ser kommunen som en självklarhet, säger Niklas Borg.