Farhiya nominerad till fint pris

Farhiya Abdirahman kom till Sverige som 19-åring och 20 år senare har hennes jobb med att inkludera kvinnor gett resultat i form av en fin nominering.

Farhiya Abdirahman är en av de nominerade till Guldhanden.

Farhiya Abdirahman är en av de nominerade till Guldhanden.

Foto: Adam Fischer

Sport2022-01-25 18:00

När jag trotsat den bistra kylan och tagit mig till Bergahallen möts jag av Farhiya Abdirahman som är på ett strålande humör. Och glad, det har hon all anledning att vara. Farhiya är nämligen nominerad till Guldhanden som är ett stipendium på 50 000 kronor, vilket delas ut av stiftelsen Sverige United, till eldsjälar inom svensk fotboll.

– Jag trodde det var någon som skojade med mig, jag fick läsa om beskedet flera gånger innan jag fattade, säger hon och skrattar.

Kollegan, tillika projektledaren Sahar Khalili, beskriver Farhiya med ordet förebild och att hon alltid varit en engagerad person som har koll på läget.

– Jobbet hon gör är helt fantastiskt, vi hade inte kunnat önska oss en bättre kollega, säger Sahar.

Farhiya kom för första gången i kontakt med sport under 2018 när hennes dotter började spela fotboll i Bollihop. Och efter att hon själv testat blev hon fast och började arbeta med Bollihop, som är ett arvfondsprojekt i KFUM Linköping där syftet är att inkludera och skapa möjligheter för tjejer och kvinnor. I Bollihop är hon aktivitetsledare och är främst ansvarig för den så kallade "mammaträningen" som är fysträning för kvinnor i olika åldrar. Träningen är helt gratis och kräver varken föranmälan eller förkunskap.

– Man kommer som man är, man behöver inte anmäla sig och kommer när man kan, förklarar Farhiya och menar på att det de gör betyder mycket för kvinnorna som är med.

– Det är inte lätt att vara kvinna och ny i ett land.

Och just det är något som Farhiya själv har erfarenhet av. Farhiya föddes och växte upp i Somalia, men tack vare att hon träffade en man från Sverige valde hon att flytta och bosätta sig i Berga. Under den perioden var det främst svenskar som bodde där så att snabbt lära sig språket var en självklarhet.

– Är ju lite som att om du inte kan språket så finns du inte.

Deltagarna på kvällens "mammaträning" är kvinnor från olika delar av världen och i rummet finns en gemenskap och värme som förenar alla under en och samma flagga.

– Det jag har märkt är att om någon är borta så undrar alla var den personen är, så det här är verkligen en mötesplats där man får egentid och en chans att skratta och ha roligt, säger Farhiya.

Om du nu vinner priset, vad skulle du göra för pengarna?

– Jag har inte bestämt mig än, vi får se helt enkelt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!