Vid sidan av
I reportageserien "Vid sidan av" träffar vi lokala idrottare som jobbar mer eller mindre vid sidan av elitidrotten. Vi beger oss till Tornbyområdet för att prata med 24-åriga LHC-spelaren Jessica Adolfsson, nu har hockeymunderingen bytts ut mot en svart kostym. Här ligger Idrottslabbet performance center, som Adolfsson är delägare i och där hon bland annat jobbar som personlig tränare. När vi ses är hon i full gång med att förberedda sin debut som värd för en egen talkshow, med fokus på hälsa.
– Jag vill samla personer och få tillbaka mötet som är öga till öga. Att vi ska lära oss och utforska tillsammans. Det är den känslan jag vill åt. Jag har haft privilegiet att ha mött så många coola människor under min karriär och det är dem jag har bjudit in till talkshowen, säger Jessica Adolfsson.
Talkshowen arrangeras av Idrottslabbet och första gästen är Carolina Lundqvist, docent i psykologi och idrottsvetenskap vid Linköpings universitet. Det handlar om ett koncept där Jessica samtalar med gästen live inför publik vid TUC yrkeshögskola.
Idrottslabbet är anpassat för elitidrottare och efter intervjun ska Jessica träna fys tillsammans med LHC i lokalen, men hon berättar att Idrottslabbet också vill locka den "vanliga" motionären.
Talkshowen blir en del av mötet mellan motionär och elit.
– Att vi inte bara är för elitidrottare. Det är en del av oss, men vi är främst för folkhälsan. Folk är extremt stillasittande idag och vi har bortprioriterat människans största behöv, vilket är rörelse. Vi vill bidra till att hjälpa människor att röra på sig mer.
– Vår tanke är att vi ska bygga en bro mellan folkhälsa och elitidrottare. Elitidrottare har extremt mycket resurser och kunskap kring kroppen. Vi vill att exempelvis motionärer, företagare, privatpersoner ska kunna ta del av allt det.
Hur kommer det sig att du jobbar vid sidan av?
– Jag har ett behov av det. Jag behöver vara stimulerad för att må bra. Jag har så mycket idéer och fantastiska kollegor här. När det är säsong går jag ner i arbetstid, då är det fokus på hockeyn och ge allt till laget. Jag jobbar bara lite vid sidan av då. Men nu, vår och sommar blir det en hel del jobb.
Vad gäller den ekonomiska biten:
– Nu börjar jag smyga in på att: jag klarar mig på hockeylönen. Men jag vill jobba vid sidan av.
Hade du varit en bättre ishockeyspelare om du inte behövde jobba vid sidan av?
– Den här blir svår. För om jag hade varit en vanlig person hade jag i den bästa av världar velat kunna fokusera på en sak och lägga allt krut på ishockeyn. Bli fullbetald där och kunna ge sig hän till det livet.
– Men jag personligen, kommer alltid ha ett behov av att kunna stimulera mig på andra sätt. På senare år har jag kommit fram till att jag inte bara skulle kunna vara ishockeyspelare. Jag skulle inte må bra av det, det skulle vara för enformigt. Jag är i behov av andra kreativa uppgifter. Det får mig att spela bättre hockey. Jag lever det liv jag vill leva just nu, jag vill inte ha det på något annat sätt.
Vad är mest nervöst, talkshowdebut eller landslagsdebut?
– Hockey är ändå något jag gjort sedan jag var liten. Jag har koll på hockey. Det här (att leda en talkshow) har jag ingen aning om. Jag vet inte vad jag ska förvänta mig för fem öre. Så jag måste nog säga talkshowdebut faktiskt.