LHC-ordföranden: "Det löser inte alls våra bekymmer"

Sittande publik på 500 åskådare kan tillåtas på idrottsevenemang. ”Det löser inte alls våra bekymmer”, säger LHC-ordföranden Roger Ekström.

Mer publik ser ut att tillåtas – men på ståplats kommer det att vara fortsatt tomt i Saab arena.

Mer publik ser ut att tillåtas – men på ståplats kommer det att vara fortsatt tomt i Saab arena.

Foto: AXEL BOBERG/BILDBYRÅN

Sport2020-09-29 11:46

Inrikesminister Mikael Damberg och kultur- och idrottsminister Amanda Lind presenterade på tisdagen regeringens förslag. Begränsningen på max 50 personer ligger kvar till och med 15 oktober, därefter kan det ökas till 500 personer om smittläget för coronaviruset tillåter. 

Det betyder att idrottsevenemang ska kunna ta in 500 personer med en meters mellanrum, undantaget två personer i samma sällskap som ska kunna sitta tillsammans.

För exempelvis Linköping HC i SHL-hockeyn och IFK Norrköping fotbollsallsvenskan innebär inte beskedet någon avsevärd skillnad. Matcherna är fortsatt en förlustaffär. Publik innebär även krav på större personalstyrka och fler vakter för att se till att säkerhetsföreskrifterna följs.

– Det mest positiva var att det ändå öppnades upp för att det kan justeras framöver med en procentbaserad höjning. För svensk elitidrott var inte det här bra. Det löser inte alls våra bekymmer, men nu har vi i alla fall fått något som kan liknas vid ett besked och en tidsplan, säger Roger Ekström.

Undantaget i 50-begränsningen för restauranger innebär av allt att döma att det under matcherna i Saab arena även kan sitta folk där och i företagslogerna, vilket uppskattningsvis ger plats för ytterligare 500 personer.

– Det ger oss inga nya pengar, men då kan vi i alla fall leverera det vi har sålt och säkra ingångna avtal, säger Ekström.

Men sammantaget hävdar LHC-basen – som tidigare pratat om en risk för en förlust på 25–30 miljoner – att betydligt mer behövs för att klubbarna i exempelvis SHL, hockeyallsvenskan och fotbollsallsvenskan ska få en ekonomisk effekt. 

– Det kommer att krävas att det statliga stödet verkligen används till det som det är sagt att göra, det vill säga vara en kompensation för uteblivna intäkter, säger han.

I allsvenskan förs på sina håll diskussioner om att av ekonomiska skäl stänga ligan för nedflyttning. Görs det även i SHL?

– Nej. Det borde vi ha beslutat i maj i så fall.

Anders Larsson, ordförande i svenska ishockeyförbundet, menar också att den här åtgärden inte räcker. 

– Går det inte att ta ytterligare steg framöver kommer vi att vara i stort behov av extra statligt stöd. Det har kommit besked om en miljard till idrotten under hösten, men det är långt ifrån någon full kompensation, säger han till TT.

Beslutet är planerat att fattas på regeringssammanträdet 8 oktober och skulle i så fall börja gälla från och med 15 oktober. 

Svenska hockeyligan har kallat klubbarna till ett möte under onsdagen för att diskutera rådande läge. LHC spelar närmast hemma mot Brynäs på torsdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!