Kritiken: "Känns märkligt att vi är nöjda med det"

Hur mår egentligen svensk parasport? "Känns märkligt att vi är nöjda med en 50:e plats i medaljligan", säger Mattias Karlsson.

Mattias Karlsson är kritisk till svenska insatsen i Paralympics.

Mattias Karlsson är kritisk till svenska insatsen i Paralympics.

Foto: Johnny Gustavsson

Sport2021-09-07 09:00

Linköpingsbon har själv tre paralympiska spel som bordtennisspelare på sitt cv och nådde som bäst en silvermedalj i Atlanta 1996. Nu har han på avstånd följt de nyligen avslutade spelen i Tokyo – och noterat hur Sverige blivit allt mer ifrånsprunget. Samtidigt överträffades målet med sju blågula medaljer och landade till slut på åtta.

Betyget från truppchefen Ines Lopes: 

Mer än godkänt.

Det får Mattias Karlsson att reagera.

Han säger:

– Sverige kom på 50:e plats i medaljligan. Det känns märkligt att vi ska vara nöjda med det. Vad har hänt som gjort att vi gått bakåt på det sättet? Jag kan inte tänka mig att det hade varit ett okej resultat på frisksidan. En förklaring som nämnts är att vi reste dit med en ovanligt liten trupp, men det ska vi väl inte vara nöjda med heller?

Samtidigt finns så klart en paradox där människor i Sverige inte skadar sig på samma sätt som i många andra länder. 

– I grunden är det naturligtvis positivt att vi inte är indragna i något krig och har en hög säkerhet i vår närmiljö. Men vi behöver bli bättre på att ta hand om och fånga upp dem som verkligen drabbas. Den internationella konkurrensen vässas hela tiden, säger Mattias Karlsson, som fortsatt är verksam i olika roller i Linköpings parasportförening.

Numera rekryterar inte parasporten sina utövare på samma sätt som tidigare. Bordtennisspelarna sorterar under bordtennisförbundet och simmarna under simförbundet, för att ta två exempel. Bara två svenska simmare fanns med till Tokyo och i lagidrotterna var helt utan svensk representation.

– Någonstans har det inte slagit väl ut. Vi har inte lyckats att fånga upp bredden som i sin tur ger eliten. Det är viktigt att frågas tas på allvar och att ansvariga tar sig en funderare över vad som kan göras bättre, säger Karlsson. 

Av 163 deltagande länder i Paralympics tog 86 medaljer, varav 62 minst ett guld och i TT-telegram framhåller Ines Lopes att det stora arbetet i Sverige nu börjar.

– Vi märker att många springer ifrån oss, så ska vi fortsätta att ta medaljer måste vi göra någonting. Så fort vi kommer hem måste vi titta på resurserna. För vi vill ha en större trupp och fortsätta att ta medaljer och konkurrera. Det är otroligt viktigt att vi är med i Paralympics för att kunna rekrytera nya och inspirera nya. Vi måste bredda sporten till flera så att fler kan nå världstoppen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!