"Jag måste prestera bättre än killar"

Petra Svensson från Godegård utanför Motala har blivit en känd röst i Radiosporten. Nu tar hon steget över till tv. "Det är med skräckblandad förtjusning".

Sport 7 november 2019 07:00

Hon är uppvuxen i Godegård och fick tidigt ett stort idrottsintresse.

– Var jag fått det ifrån? Vet inte, kanske farmor Ulla-Britt. Hon, precis som jag, fascinerades av spänningen, glädjen och besvikelsen man fick uppleva genom rutan. 

Den aktiva karriären sträckte sig till några år i Degerön-Godegårds damlag i fotboll under högstadieåren.

– De andra tjejerna visste att jag var väldigt fotbollsintresserad och trodde väl att jag skulle vara ganska bra, säger hon och skrattar åt minnet.

 

Men mest satt hon vid tv-apparaten och följde stora matcher och mästerskap. Där och då föddes drömmen till att få jobba med det stora intresset. Och så blev det, även om vägen var ganska krokig.

– Jag gick mediaprogrammet vid Klara gymnasium i Linköping. Sen flyttade jag till Stockholm för att plugga vidare vid Jakobsbergs folkhögskola. Efter det sökte jag praktiktermin på radiosporten, men fick det inte. Däremot fick jag komma in på ett produktionsbolag som hette JLT och som drevs av Jens Fjällström, Lasse Granqvist och Tommy Åström.

Efter den praktiken flyttade hon tillbaka till Godegård och jobbade extra på shl.se som har sitt säte i Linköping. 

– Sen fick jag sommarjobb på radiosporten 2013 och efter det har jag varit kvar, med en kort avstickare på P4 Gävleborg.

 

Nu blir det dock byte av karriär, från radio till tv. Och det är inte utan nervositet hon tar steget över till Discovery.

– Lite skräckblandad förtjusning, måste jag medge. Det ska bli kul att testa något helt nytt, men samtidigt lite läskigt. På radio är man ju fortfarande anonym på ett sätt, men så blir det inte i tv. Det är betydligt mer blottande och jag vet inte riktigt hur jag kommer reagera på det.

Tanken är att hon ska kommentera matcher, främst allsvenskan i fotboll. 

– Jag vill utveckla mitt kommenterande och att på plats få jobba med allsvenskan i tv var väldigt lockande. Fotboll har varit mitt stora intresse hela tiden och den här chansen kunde jag bara inte missa. 

 

Förutom fotboll har Discovery även rättigheterna till bland annat OS. Så bli inte förvånad om ni får se Petra Svensson även där. För som radioreporter har hon redan gjort flera olympiska mästerskap.

Därför har hon svårt att peka på något speciellt när vi ber om hennes drömuppdrag.

– Jag har haft förmånen att få göra flera stora mästerskap, både OS vinter och sommar, plus fotbolls-VM och EM för både herr och dam. Så jag har svårt att plocka fram något nytt som jag inte redan gjort. Faktiskt.

Lena Sundqvist blev den första kvinnan att kommentera SHL i tv när hon gick över till Cmore. Hon fick motta mycket näthat från personer som tyckte att det inte passade att kvinnor kommenterade manlig ishockey.

 

Petra har inte drabbats och tror att Lena Sundqvist visade vägen för andra kvinnor.

– Absolut, jag tror inte att jag hade vågat byta till tv om inte Lena redan hade gjort det. När jag var yngre drömde jag aldrig om att kommentera matcher men såg inte möjligheten, det var ju bara män som gjorde det. Det var först när jag började på Radiosporten för där var det en självklarhet att alla klarade alla olika arbetsroller. 

– Men jag är beredd på att troligen behöva prestera bättre för att bli accepterad. En kille med samma bakgrund kan nog gå ganska obemärkt förbi efter sin tv-debut, jag utgår från att jag behöver bevisa att jag är tillräckligt bra. 

Petra Svensson

Ålder: 27

Familj: Mamma, pappa, storasyster, lillebror.

Bor: Stockholm

Yrke: Journalist

Bästa idrottsminne: Jag kommer på två direkt: Stefan Holms OS-guld i Aten 2004 och Anders Svenssons frisparksmål mot Argentina i VM 2002.

Skrattar åt: Dåliga ordvitsar. Dag Malmqvist på Radiosporten är mästare på såna.

Gråter för: Det händer sällan, men när jag blir riktigt arg kan jag faktiskt börja gråta.

Frossar i: Glass är jag svag för. Just nu är Dumleglass den klara favoriten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa