Hon ska ta LFC tillbaka till toppen

Här är klubbdirektören som ska bygga det nya Linköpings FC. ”Spännande att få vara med på en nystart”, säger Frida Andersson.

Frida Andersson var med om Växjö DFF:s häftiga resa genom seriesystemet. Men målet om Champions league 2020 gick inte i lås. Nu hoppas nya klubbdirektören i stället ta LFC ut i Europa igen.

Frida Andersson var med om Växjö DFF:s häftiga resa genom seriesystemet. Men målet om Champions league 2020 gick inte i lås. Nu hoppas nya klubbdirektören i stället ta LFC ut i Europa igen.

Foto: Rebecca Candevi

Sport2020-02-20 13:43

För er med god koll på den damallsvenska fotbollen låter kanske namnet bekant.

Frida Andersson.

Fram till i höstas sportchef i Växjö DFF, men arbetslös sedan klubben av ekonomiska skäl beslutat sig för att dra in den tjänsten.

Nu tar 39-åringen över som ansvarig i LFC. Ann-Sofie Brehmer Hjertstedt lämnade av personliga skäl tidigare i vintras och efter en ovanligt snabb rekryteringsprocess är det nu klart med ersättare. Frida Andersson stämplar in på kontoret om en knapp månad efter en sedan länge planerad semester i USA.

– Jag är ingen trollkvinna, som har en trollerilåda med mig. Det här måste vi göra tillsammans. LFC är en av klubbarna i Sverige med starkast varumärke och det ska bli fantastiskt kul att få vara en del av det, säger hon.

Efter några resultatmässigt sämre säsonger och med en tack vare extraordinära intäkter gör Linköpingsklubben en nystart, med sikte på att bygga nytt och starkare både när det gäller sport, ekonomi och organisation.

I det arbetet får Andersson en nyckelroll.

– Jag ser mig själv mer som en byggjobbare än en förvaltare. Det känns spännande att få vara med på en nystart. Jag sa till mig själv under hösten att jag inte skulle hoppa på något som jag inte verkligen kände att jag ville göra.

Efter två allsvenska femteplatser. . . var landar LFC i höst?

– Svårt att säga. För en gångs skull kommer vi inte att räknas till favoriterna. Det kan gynna oss. Men vi vill och ska ligga i toppen. Alla räknar med det.

En ännu svårare fråga: när spelar ni i Champions league igen?

– Inom en femårsperiod ska vi definitivt vara där igen.

Och då har ni också vunnit SM-guld?

– Absolut.

Hennes företrädare vittnade om en extremt tung arbetsbörda, men det är inget som avskräcker nyförvärvet.

– Jag vet vad som krävs och det känns realistiskt att genomföra det som klubben vill. Du kan komma långt även om du inte har stora pengar. Men det krävs mycket av både hårt och rätt jobb.

Med en sportchef (Olof Unogård) redan på plats blir det för klubbdirektören mer fokus på ekonomi, marknad och att bygga en stark akademi.

– För att fightas mot klubbarna ute i Europa måste vi få betydligt bättre hjälp av centrala pengar. Annars går det inte. Om det nu inte sitter någon som läser det här och vill tanka in 50 miljoner.

Vad händer under en sällsynt ledig dag, förresten?

– Jag spelar lite poker. Frågar du mina pokerkompisar så kallar de för mig blåval…då är man jättedålig. Haha. Jag är en glad amatör, skulle man kanske kunna säga, säger Frida Andersson. 

Frida Andersson
Frida Andersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!