Fullt ös på Staby Gård – utan publik

LInköping Horse Show rullade igång under torsdagen. Covid-19-anpassat, så klart. Och med god uppslutning.

Tävlingssugna ryttare har slutit upp till evenemanget i Linköping under veckoslutet.

Tävlingssugna ryttare har slutit upp till evenemanget i Linköping under veckoslutet.

Foto: Sixten Funqvist

Sport2020-08-06 12:30

Förra året blev Linköping Horse Show en framgångssaga på alla plan. Solen skiner över Staby Gård även 2020. Publiken lyser av förklarliga skäl med sin frånvaro. Arrangören Sofia Bengtsberg uppskattar att det under fjolårets fyra dagar kom ungefär 3 000 personer totalt, men publikbortfallet hotar inte årets tävlingar ekonomiskt. 

– Ekonomiskt kommer det att funka. Vi har inte en fyrstjärnig tävling i år. I år är det nationellt trestjärnigt. Det innebär att det är lite mindre prispengar i år och det innebär också att vi kanske saknar några av toppryttarna men de hade nog inte tävlat här ändå då det krockar med SM-tävlingarna. 



Fjolårets tävlingar krockade med SM-tävlingarna i Sundbyholm. Årets SM-tävlingar skulle ha börjat för två veckor sedan. Men 2020 ville annorlunda och de tävlingarna äger rum nästa vecka istället. Det gör att Linköping Horse Show kanske tappat något namn, men parkeringen vittnar om en mer än god uppslutning på Staby Gård även i år. 

Är det fler tävlande i år?

– Det är svårt att säga förrän efteråt men vi har haft lite fler anmälningar. Det beror nog på att alla är mer tävlingssugna. När vi bestämde oss för att ha tävlingar fick vi bara ha 50 starter per klass, men det släppte de på för några veckor sedan, säger Bengtsberg. 

Rent praktiskt medför den globala pandemin vissa ändringar på tävlingsområdet. Men det mesta har i princip blivit vardag numer. 
– Det är avspärrningar, desinficeringsmedel, sprayflaskor för funktionärer när vi ska bygga om hinder så vi kan spraya alla hållare. Sådana saker, vi har tittat runt. Det är indelat i olika områden. Samtidigt har alla tävlande här en bra inställning. Man håller avstånd, alla sköter sig och det har inte varit några klagomål. 

Man tar inte betalt av de som ställer ut under tävlingarna. I gengäld skänker utställarna hederspriser till tävlingarna. 
– Det handlar för många företag om att överleva, och det är fint att vi kan hjälpas åt för allas bästa, säger Bengtsberg, samtidigt som en klocksignal signalerar att en tävlande har rivit ut sig. 

Den febrila aktiviteten på stallbacken fortgår och snart är en ny tävlande igång. Publikens frånvaro är påtaglig men den som önskar följa tävlingarna kan göra så på nätet. Streamingtjänsten Equipsort, specialiserad på hästhoppning, sänder arrangemanget live. 

Hon blickar ut över området. Solen skiner över Staby Gård. 
Fyra intensiva dagar har precis börjat. 

"Ekonomiskt kommer det att funka", säger arrangören om Linköpings horse show utan publik.
"Ekonomiskt kommer det att funka", säger arrangören om Linköpings horse show utan publik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!