Fotbollslegendaren "Kurre" Hamrin död

Fotbollslegendaren Kurt "Kurre" Hamrin är död, meddelar den italienska klubben Fiorentina. Ingen glömmer hans ikoniska solomål från VM-1958. Han blev 89 år gammal.

Kurt "Kurre" Hamrin, en hyllad ikon. Här en bild från allsvenskan 1998 inför matchen mellan AIK–Malmö FF. Före matchen hyllades Hamrin, och en stor bild avtäcktes på södra läktaren på en ung "Kurre".

Kurt "Kurre" Hamrin, en hyllad ikon. Här en bild från allsvenskan 1998 inför matchen mellan AIK–Malmö FF. Före matchen hyllades Hamrin, och en stor bild avtäcktes på södra läktaren på en ung "Kurre".

Foto: Jan Forsman/TT

Sport2024-02-04 10:37

"Hamrin var och kommer alltid att vara en legendar för alla fotbollsfans och i synnerhet för Fiorentina-fans. Han har fortfarande rekordet för mål i den lila tröjan tillsammans med Batistuta", skriver klubben på Instagram.

"Med liljan på bröstet vann han cupvinnarcupen och två italienska cuper och har oupplösligt kopplat sitt liv till staden Florens."

VM-legendar

Hamrin var den siste spelaren vid liv som var på plan i den klassiska VM-matchen mot Brasilien 1958 när Sverige tog VM-silver.

Därtill står det klassiska 3–1-målet på Ullevi i VM-semifinalen mot Västtyskland ut som ett av de vackraste svenska landslagsmålen någonsin.

Owe Ohlsson, VM 1958-kompis med Hamrin, minns en otroligt skicklig fotbollsspelare.

– Han hade en otrolig förmåga att komma förbi sina motståndare och sedan var han ganska målfarlig dessutom, säger Ohlsson till TT.

Hamrin föddes 1934 i Stockholm. Han spelade oftast högerytter och gjorde sig ett namn i svensk och italiensk ligafotboll mellan 1952 och 1971. Totalt blev det 190 mål i den italienska högstaligan, nionde flest någonsin.

Han spelade i storklubbar som Juventus, Padova, Fiorentina, Milan och Napoli och bodde i Italien sedan 1956, men hjärtat bankade in i döden för gulsvarta AIK.

Plankade in

I ett reportage har Sportbladet berättat om "Kurres" uppväxt och hur mamman Elna fick jobb på Statens bakterio­logiska laboratorium i Solna. Flyttlasset gick till Rudsjögatan, inte långt från Råsunda. Han började spela fotboll i Huvudsta IS och hittade snart till nationalarenan där han plankade in genom karusellgrindarna.

Pappan Karl spelade också fotboll men hade träningar med Maria Sportklubb att tänka på.

– Jag minns när jag som liten pojke tittade på matcherna på Råsunda. En av de roligaste­ var när AIK spelade 7–7 mot ett engelskt lag – efter att ha legat under med 1–7, har Hamrin sagt till Sportbladet.

"Tack 'Kurre'"

Svenska fotbollförbundet skriver Instagram: "En av svensk fotbolls största ikoner har lämnat oss. Vila i frid Kurt 'Kurre' Hamrin."

Förbundet skriver vidare att han var en stor faktor till VM-silvret 1958 och att han är en legendar i AIK och Fiorentina för sina insatser i klubbarna.

"Tack 'Kurre' för alla blågula minnen du varit med och skapat för så många."

Förbundsordföranden Fredrik Reinfeldt uttalar sig på förbundets hemsida.

"En av svensk fotbolls största spelare har gått ur tiden. Vi minns Kurt Hamrin med värme, tacksamhet och stolthet och han kommer alltid vara en viktig del av vår blågula historia. Kurt Hamrin var en bollkonstnär vars egenskaper rönte fantastiska framgångar, inte minst i VM på hemmaplan 1958 då Sverige vann silver. Hans flytt till Italien öppnade dörren för nästa generation svenska spelare i den europeiska fotbollen. Våra tankar går till Kurt Hamrins familj och närmast sörjande."

"Kurre" Hamrin blev 89 år.

Kurt "Kurre" Hamrin gör sitt berömda 3-1 mål efter en lång dribblingsräd i VM-semifinalen mot Tyskland på Nya Ullevi 1958.
Kurt "Kurre" Hamrin gör sitt berömda 3-1 mål efter en lång dribblingsräd i VM-semifinalen mot Tyskland på Nya Ullevi 1958.
Fakta: Kurt Hamrin

Född: 19 november 1934 i Stockholm.

Bodde: Florens.

Familj: Frun Marianne, fem barn och åtta barnbarn.

Klubbar: AIK 1952–1955, Juventus 1956–1957, Padova 1957–1958, Fiorentina 1958–1967, Milan 1967–1969, Napoli 1969–1971, IFK Stockholm 1972.

Landskamper/mål: 32/17.

Meriter: VM-silver 1958. Serie A-titel med Milan 1968. Vann cupvinnarcupen med Fiorentina 1961 och Milan 1968. Europacupmästare med Milan 1969. Gjorde 190 mål i serie A.

Övrigt: Spelade även bandy och ishockey med AIK. Gjorde två landskamper i ishockey.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!