Förbundet om utslagning: "Elitidrott är för vuxna"

Selektering och toppning är något som RF-Sisu fortsatt jobbar hårt med att få bort från barn och ungdomars idrottande.

Lolita Bladh och Carl Blomqvist från RF-Sisu Östergötland ser ett behov av att ledare utformar idrottandet mer från barn och ungdomars perspektiv.

Lolita Bladh och Carl Blomqvist från RF-Sisu Östergötland ser ett behov av att ledare utformar idrottandet mer från barn och ungdomars perspektiv.

Foto: Rebecca Candevi

Sport2020-12-29 07:00

All forskning pekar åt samma håll – så många utövare som möjligt så länge som möjligt skapar förutsättningen för ett fortsatt idrottande högre upp i åldrarna.

– När man är ute bland föreningar kan det ibland låta som att det är fult med elitidrott. Men vi ser snarare elitidrott som någonting som är för vuxna, säger Lolita Bladh som är sakkunnig inom barn- och ungdomsidrott för RF-Sisu Östergötland. 

– Ju fler som fortsätter desto större chans är det att fler kommer till eliten. Såklart ska vi bli ännu bättre på elitidrotten också, men vi ska utgå i från värdegrunden och se till att vara en stark samhällsaktör, fyller Carl Blomqvist, idrottskonsulent för RF-Sisu Östergötland, i. 

I dagsläget finns en tydlig kurva som visar att många barn slutar idrotta redan vid elvaårsåldern.

– Barnen kanske är med i flera idrotter och på grund av att det blir mer på allvar i den åldern så måste de sluta med något. Sen kan det även vara annat i livet som lockar. Idrotten behöver hitta ett annat sätt att organisera sig. Alla kanske inte vill eller kan komma mellan klockan 18 och 19 varje måndag utan man behöver anpassa verksamheten så att ungdomarna kan komma och gå lite mer som de vill, säger Bladh.

RF-Sisu Östergötland har tittat på en studie som är gjord 2015 av Rädda Barnen.Totalt blev 351 barn och ungdomar intervjuade om sitt lagidrottande där 198 av dem var mellan 10-12 år och 153 av dem 13-15 år. Hela 85 procent uppgav att de idrottar för att ha roligt. Att träffa kompisar är en annan viktig anledning till varför de idrottar. Bara tre procent sa att det viktigaste var att vinna. Från barnens perspektiv är det alltså inte nödvändigt att utesluta de som i dagsläget inte är på samma nivå.

– Majoriteten av de som blir uttagna tycker det är tråkigt och orättvist när man toppar laget. De tycker också att alla som tränar ska få spela lika mycket och få testa på olika positioner, säger Bladh.

– En trend hos flera förbund är att skicka ut enkäter till medlemmarna. Det är väldigt intressant när man diskuterar dessa för de vuxna har ett visst perspektiv medan barnen har något annat. Vi försöker få ledarna att utgå från barnens perspektiv. Vi måste sluta gissa, säger Blomqvist.

Hur ska man då få ledare att sluta toppa? Ett tydligt värdegrundsarbete och en klar handlingsplan är svaret på frågan. 

– Det gör att ledarna har någonting att luta sig emot, konstaterar Bladh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!