Ändå är nästan 50 procent av alla idrottare i Sverige tjejer.
Att de ska få utöva sin idrott på samma villkor som pojkar har stiftelsen jobbat för att förändra ända sedan den startade 2012 med förra landslagsmålvakten i fotboll, Caroline Jönsson, som en av grundarna.
– Opinionen är mycket starkare i de här frågorna i dag och nästan alla företag har med de här kraven i någon form. Det är viktigt, poängterade Isabelle Widmark i FairPay.
Under tisdagen belönades Länsförsäkringar Östgöta för sitt arbete på den punkten. Företaget fick en utmärkelse som bevisar att bolagets sponsring nu är helt jämställd, länets första i sitt slag.
– Framförallt gör vi det för att vi vill och för att ungdomar i Östergötland ska kunna växa upp i en idrottsvärld som värnar om allas lika värde, oavsett kön. Dessutom: sponsring är marknadsföring, vi vill synas ihop med klubbar som står för liknande värderingar som våra egna. Vi förenar samhällsnytta med affärsnytta, sa Tommy Eklöf, hållbarhetschef på företaget.
Han berättar att arbetet pågått sedan 2019.
– Då var fördelningen 70/30, på ungefär 100 klubbar. Vi når runt 50 000 unga och elitidrottare, påminde Tommy Eklöf.
På plats fanns också länets två största klubbar – IFK Norrköping och Linköping HC.
– Att få förutsättningar att utvecklas för att kunna prestera sitt yttersta. Många tjejer i dag jobbar eller studerar och går direkt till träning. Det är inte optimalt. Viktigt är också att lyfta fram elitlagen på samma sätt. I förlängningen blir budgeten mer lika och då kommer det att skilja allt mindre i lönekuvertet, påpekade Kim Martin Hasson, den förra Tre Kronor-målvakten som nu är team manager i LHC och nästa år blir sportchef i Frölunda.