44 smittade i Kinda - det här kan vara orsakerna

44 personer i Kinda har bekräftats smittade av coronaviruset - fler än i andra jämnstora kommuner i länet. Anledningen till detta kan, enligt regionens smittskyddsläkare Britt Åkerlind, vara många.

Enligt Region Östergötland har Kinda 44 bekräftade coronafall. "En siffra helt baserad på hur många vi har provtagit", förklarar smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Enligt Region Östergötland har Kinda 44 bekräftade coronafall. "En siffra helt baserad på hur många vi har provtagit", förklarar smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Foto: Dennis Petersson/Johnny Gustavsson/bildmontage

Kinda2020-04-22 17:00

– Den här siffran är helt baserad på hur många vi har provtagit. Jag kan inte svara på hur stor del av Kindas befolkning som har testats, så man får ta antalet bekräftade med en nypa salt, men det viktigaste som siffran säger är att alla kommuner i länet är involverade och har konstaterade fall, förklarar hon.

Det var under tisdagen som Region Östergötland presenterade antalet bekräftade coronafall i en rad kommuner. Flest är kopplade till storstäderna Linköping och Norrköping, med 490 respektive 412 smittade. Därefter följer Motala, Mjölby, Finspång och så Kinda, samtliga med omkring 45 bekräftade fall. Andra kommuner i Kindas storlek, så som Åtvidaberg och Valdemarsvik, har i sin tur för få fall för att av sekretesskäl kunna redovisas.

Varför har Kinda fler bekräftade fall?

– Antal tester är en bristvara i hela världen och vi har ett x-antal prover som vi kan analysera varje dag. Under pandemins gång har vi i perioder prioriterat proverna för olika grupper och i början, när smittan kom till Sverige, fokuserade vi på skidåkare som hade varit i Italien. Då kan det vara så enkelt att det var ett antal personer från Kinda som var med i den svängen, förklarar Åkerlind och fortsätter:

– Det kan också bero på att man har fått in smittan på exempelvis ett särskilt boende. Där har vi en prioritering just nu, vi provtar mycket fler brukare än tidigare, och det kan göra att en mindre kommun har fler bekräftade fall än andra för tillfället. Helt enkelt för att fler provtagits.

Smittskyddsläkaren lyfter även fram arbetspendling som en möjlig orsak.

– Hur har man rest under pandemin? Hur många av invånarna har möjlighet att jobba på distans och hur många träffar man i sitt yrke? Allt sånt kan skilja sig mellan kommuner.

Hur ska man som Kindabo agera?

– Man ska tänka att smittan finns även i Kinda och sedan ska man lyssna till de rekommendationer som redan ligger i dag, bland annat att man inte rent fysiskt ska besöka sina äldre anhöriga och vänner.

Planar spridningen ut i Kinda?

– I hela länet ser vi att antalet smittade inom slutenvården kommer att ligga på en stabil nivå en tid, sedan önskar vi en nedgång. Sedan har vi särskilda boenden där vi ser en ökning, smittan kom hit senare, så här måste vi generellt sett lägga mer kraft, men Kindas siffror sticker inte ut, avslutar Åkerlind.

Skidåkare, smitta på särskilda äldreboenden eller arbetspendling kan vara orsaker till att Kinda har fler bekräftade fall än andra kommuner i samma storlek.
Skidåkare, smitta på särskilda äldreboenden eller arbetspendling kan vara orsaker till att Kinda har fler bekräftade fall än andra kommuner i samma storlek.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!