Då planerar Yxbacken att öppna alla backar för åkning

Minusgrader och snöfall är goda nyheter för Yxbacken. Man hoppas kunna öppna samtliga backar två veckor tidigare än fjolåret. "Vi kör på för fullt med snökanonerna", säger Adam Brogren.

Yxbacken går mot en extra tidig öppning i år. Bilden är från förra vintern.

Yxbacken går mot en extra tidig öppning i år. Bilden är från förra vintern.

Foto: Thomas Möller

Alpint2023-11-29 10:30

Öppningsdatumet man siktar in sig på är 9 december eller där i krokarna, att jämföra med annandag jul som var fallet 2022.

Snön som har fallit från himmelen hjälper till, men den stora nyckeln är kylan som har dragit in över Norrköping de senaste dagarna.

Inget slaskväder så långt ögat kan nå.

– Det ser bra ut. Vi kör på för fullt med snökanonerna. Vi startade i lördags morse (se videon ovan) och har kört dygnet runt sedan dess, säger Adam Brogren, vice ordförande i Norrköpings skidklubb.

Vad blir viktigast framöver för att ni ska kunna öppna runt 9 december?

– Att kylan fortsätter. Natursnön som kommer hjälper inte så mycket då den är så porös. Konstsnön är mycket mer kompakt och håller bättre när man packar den.

Glädjande för NSK är att minusgraderna beräknas hålla i sig i ett bra tag till. Minus tre grader eller mer är önskvärt, menar Brogren.

Det är ett hyfsat rejält projekt att få igång allting i en skidbacke. Snö ska tillverkas, fraktas och packas. Sedan ska det pistas och skyddsnät ska upp.

– Det är tredje året i rad som vi får en köldknäpp så här tidigt. Det är helt perfekt, säger Adam Brogren.

Den här vintern blir det premiär för den nya knappliften i Yxbacken. Den är placerad i barnbacken.

– Den kommer vara helt klar i nästa vecka, så det blev bra tajming, avslutar Adam Brogren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!