19 juni, några dagar efter ammoniakläckan upptäckts på Motala Isstadion, inspekteras den av Räddningstjänsten. De får då se de omfattande rostangrepp på rören i anläggningen som blottlagts när isoleringen avlägsnats av reparatörerna.
Räddningstjänsten finner felet så allvarligt att systemet måste tömmas på merparten av sina åtta ton ammoniak. De utfärdar också ett föreläggande om att det inte får tas i drift igen förrän en rad åtgärder är vidtagna.
– Dagen efter hade vi ett möte med föreningarna och meddelade att de inte får vistas inom området. Det var ett krav från Räddningstjänsten, säger Bengt-Erik Thorsson enhetschef på Fastighetskontoret på Motala kommun.
Det är vad kommunen gjort sedan dess som fastighetschef Viktor Broomé, enhetschef B-E Thorsson och anläggningschefen Thomas Martinsson bjudit in oss för att berätta om.
För det har inte undgått dem att spridits en föreställning om att kommunen tog semester och lät reparationsarbetet vänta. Sanningen, berättar de, är att arbetet inledes omedelbart.
– Vår plan gick ut på att åtgärda det här så fort som möjligt och vi har hela tiden legat i framkant. Det är väldigt många som har varit aktiva och ställt upp, säger Brommé.
Kylentreprenören, som redan var inkopplad i förstudien för en aktivitetshall, fick uppdraget att ta fram en åtgärdsplan. När kommunen fick den så stod det klart att det skulle dröja ett antal veckor innan själva reparationsarbetet kunde inledas.
– Det var tio veckors leveranstid på vissa delar av materialet. Men hela beställningen på material gjordes vecka 28, säger Thorsson.
Han fortsätter:
– Den 11 juli visste vi helheten och då presenterade vi vår renoveringsplan och tidsplanen för klubbarna.
Redan veckan innan hade Thomas Martinsson förhandlat fram ett avtal med Vadstena om att få tillträdde till deras ishall.
– De lovade då att vi skulle ha is vecka 35 och vi har lagt om all personal för att ha det. Samarbetet med Vadstena har varit helt fantastiskt, säger Martinsson.
IFK Motala lade fram en alternativ lösning. Hur ser ni på den?– Vi kan inte svara på att de har jobbat med ett eget alternativ. Det får de själva ta ansvar för. Men skulle vi ha tagit det alternativet så hade vi hamnar i ett upphandlingsläge. Då hade vi fått vänta i tre månader innan det hade varit klart. Sen är det vi som har drift och förvaltningsansvaret, ingen annan kan överta det, säger Broomé.