”Strävan jobba på så hög nivå som möjligt”

Peter Swärdh kan lotsa Åtvidaberg till en allsvensk sjundeplats på lördag. En imponerande prestation. Samtidigt siktar ÅFF-tränaren mot nya mål.

Foto: Peter Jigerström

ÅFF2014-10-31 13:40

Vi har sagt eller skrivit det många gånger under hösten. Men nog kändes det som att det var de sista varma vindarna för året som virvlande runt natursköna Bysjön i Åtvidaberg denna tisdag.

Peter Swärdh, utan jacka i marin rugger, är några minuter sen och ursäktar sig redan i den lilla backen upp mot hotell Villan, beläget en bra inspark från Kopparvallen.

Inne i hotellet, där Swärdh äter mat flera gånger i veckan, hälsar han vant och ljudligt på allt och alla innan han fixar två koppar kaffe.

– Om du gillar kakor ska du inte missa de här, säger han och pekar på skålen med någon form av, mycket riktigt, väldigt goda kolakakor.

Vi sätter oss i biblioteket. Jag ska inte säga att det blir en annan Peter Swärdh när bandspelaren åker på, men det akademiska fotbollsspråket som kommer i svaren kan ofta vara en utmaning även för en sportjournalist.

Jag frågar hur han vill sammanfatta allsvenskan 2014 med bara en match kvar.

– Vi har visat att det finns hållbarhet i spelet och även visat hållbarhet i strukturerna kring föreningen, säger Peter Swärdh.

Han utvecklar sitt resonemang genom att trycka på historiken.

ÅFF har spelat i högsta eller näst högsta serien sedan 2002. De senaste sju åren har laget gjort fem säsonger i allsvenskan. De två övriga har man vunnit superettan. Inför epilogen mot svenska mästarna Malmö FF på lördag ligger ÅFF åtta, samma placering laget landat på de två senaste åren, med 40 poäng. Skulle man vinna eller ta poäng blir det högsta poängsumman någonsin i högsta serien och en möjlig sjundeplats.

– Gör vi vårt hamnar ÅFF för tredje året i rad på övre halvan och det måste man beteckna som en oerhört stark prestation. Skulle man sätta det i relation till ekonomin, är de tre placeringarna väldigt bra historiskt sett. Jag tror det är få lag som är nära den prestationen, säger Peter Swärdh.

Ni hamnar åter före en klubb som IFK Norrköping, med mycket större resurser, hur är det möjligt?

– Dels finns det en gedigen fotbollskunskap som man lyckats föra över från generation till generation på något vis. För vår del handlar det om att göra fler rätt än de andra lagen när det gäller att utnyttja de resurser som finns. Sen skapar träningsmiljön runt Kopparvallen mycket bra förutsättningar för att bygga en stark grupp.

Just 2014 har ÅFF drabbats av många rubriker utanför planen. Allt från taskig ekonomi till frågor om uppehållstillstånd och en stjärna som skrivit på för största rivalen under säsong.

– Spelartruppen har visat sig vara så stark som vi tror. Det finns en stomme med lokal förankring, som ger ett lugn. Även om det hänt väldigt mycket är vi ganska ostörda i det mediala bruset och trycket från supportrar och kan isolera oss lite grann under sådana oroshärdar. Det finns ett stort hjärta för laget och föreningen, säger Peter Swärdh.

I somras rev nyheten att Daniel Sjölund var klar för rivalen IFK Norrköping upp mycket känslor hos ÅFF-fansen. Under några intensiva veckor gick snacket – skulle ÅFF sälja honom redan då eller behålla mittfältaren under hösten. Facit blev det senare.

– Jag försöker att hålla mig ganska neutral, sådana transfers inträffar varje sommar även om det här självklart var ett steg känsligare. Men jag har inte stoppat Daniel, vad vi gjorde aktivt var att kolla marknaden om det fanns ersättare på lång sikt men hittade inte någon som träffade rätt. Sedan fanns det ekonomiska parametrar inblandade och ett scenario var också att Tom (Pettersson) kunde landa i Göteborg samtidigt, det visste inte alla om, men det visste jag.

Det blev ingen övergång för varken Sjölund eller Tom Pettersson under sommarfönstret.

För någon vecka blev det officiellt att Pettersson lämnar för IFK Göteborg efter sista matchen. På plan under hösten blev utvecklingen att Tom klev in som central mittfältare, Sjölund förpassades till avbytarbänken.

Med Pettersson i den rollen ändrades spelet, ÅFF har använt ett rakare spel som också visat sig vara framgångsrikt och laget har tagit fler poäng under andra halvan av serien.

– Över de här två åren så har den stora växlingen i spelet varit Tom Pettersson i stället för Daniel Sjölund. Samtidigt har Pontus (Nordenberg) spelat i stället för Dahlén (Andreas) som vänsterback och det är ingen tvekan att hur vi agerat på vänsterkanten har sett helt annorlunda ut. Det har varit större fokus på kantspel- och inläggsspel, samtidigt som vi inte varit lika starka i det etablerade uppbyggnadsspelet.

En självklar fråga: hur ska ÅFF spela 2015?

– Man får vara lite försiktig med det innan vi vet vilken trupp som finns. Men vi vill fortfarande vara ett lag som kan vara spelstyrande, som spelar varierat.

Truppen, ja. Sjölund, Pettersson är nämnda. Det kan bli fler kännbara tapp för ett ÅFF med svag ekonomi.

Hur orolig är Peter Swärdh över slagkraften till nästa säsong?

– Framförallt centralt på mittfälts-sidan är det högt fokus. Mohammed Abubakaris beslut spelar stor roll, självklart. Men det finns dokumenterat att Åtvidaberg har klarat sådana växlingar tidigare och det finns en stark tro att vi ska klara det även nu.

Men spelarbudgeten måste sänkas?

– Budgeten kan mycket väl bli 10–15 procent lägre. Vi hade en lite för stor numerär när vi startade säsongen, då fanns det en ganska stor känsla att både Imad (Zatara) och Anton (Tinnerholm) skulle bli sålda redan i vinterfönstret. Nu blev det inte så och vi har kanske haft två–tre spelare för mycket i truppen kontra behovet.

Ditt eget treårskontrakt går ut efter nästa år. Det finns ingen chans att du försvinner redan i vinter?

– I fotbollen och idrotten vet man inte till 100 procent. Det kan alltid hända saker. Men vi jobbar stenhårt för att sätta ett bra lag till nästa år och all fokus är på Åtvidaberg.

Peter Swärdh fyller 50 år i februari. Det har gått drygt 20 år sedan han avslutade egna spelarkarriären och klev in som assisterande bredvid Anders Linderoth i moderklubben IFK Hässleholm.

Han är inne på sin andra vända i ÅFF, utöver det finns bland annat fyra år i Mjällby och lika många år i Helsingborg på meritförteckningen.

Swärdh hymlar inte om att han gärna tränar en toppklubb. I Sverige eller utomlands.

– Det finns alltid en önskan att träna spelare och lag i så bra miljöer som möjligt. Att optimera prestationer i Åtvidaberg är något annat än optimera prestationer i Malmö FF. Det är en del av strävan att jobba på så hög nivå som möjligt, ingen tvekan om det.

Har du haft förfrågningar från toppklubbar?

– Jag har haft sonderingar och några konkreta förfrågningar på resan.

Hur har du utvecklats som tränare genom åren?

– Det gäller att dra nytta av erfarenheter och utveckla sitt eget ledarskap. De senaste åren har jag nog blivit tydligare att sätta fokus på dåliga prestationer som är kopplat till taktiskt dåliga värderingar. Det har jag nog också fått betalt för, kopplat till spelares mottaglighet.

Du har blivit lite tuffare?

– Jag har ökat den feedbacken till spelare, det finns massa olika teorier som säger att om man säger en dålig sak måste man säga sju bra. Men någonstans handlar det också om ärlig feedback och det är inte så att jag gått från noll negativ feedback till 50 procent. Mer en glidning på skalan

Peter Swärdh kikar ut genom de stora fönstren. Han är ofta i miljön runt sjön för att hämta kraft. Motionerar några gånger i veckan, är ibland på golfbanan en bit bort. Peter Swärdh trivs i Åtvidaberg, inget snack om det.

Men det finns en baksida.

Pendlandet till frun Karolina och huset i Åhus. Tanken, när han skrev på kontraktet för två år sedan, var att Karolina skulle vara i Östergötland en hel del. Men verkligheten blev en annan.

– Både min fru och jag har yrken som vi verkligen älskar. Min fru är frisör i botten, jobbar väldigt kreativt i eget företag och är inblandad i många bröllop. Sedan har hon egen häst och är i miljöer kring väldigt bra idrottare där.

Att pendla på ett sådant sätt, funkar det i längden?

– Det är nog väldigt individuellt, men det är en situation som fungerar väldigt bra för oss. Vi tajmar våra almanackor och försöker ha många lediga dagar tillsammans, men visst är det en baksida av arbetet att vi inte kan vara tillsammans hela tiden, äta frukost tillsammans, gå och lägga sig tillsammans. Ingen tvekan om det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!