Skarin: "Lever inte efter vår idé"

Tom Skarins första tid som tillförordnad ÅFF-ordförande har varit tuff på många sätt.

Foto: Mikael Svensson

ÅFF2014-08-13 15:15

Det är måndag eftermiddag. Några dagar efter Åtvidabergs FF gjort en av sina bästa insatser för säsongen och tagit tre mycket viktiga poäng mot Kalmar.

På kontoret i centrala Linköping är det moderna och färggranna möbler som dominerar.

Men ÅFF finns självklart med på företagsmäklaren Tom Skarins arbetsplats.

Kaffemuggarna bär emblemet och på en avskärmningsvägg hänger matchtröjan.

– Visst är det skönare en måndag morgon med tre nya poäng. Vi bygger vår fotboll på ett eget spel. Det är inte alla lag som har det modet i allsvenskan.

Det har gått fem månader sedan Jan Svensson lämnade in sin avskedsansökan och vice ordförande Tom Skarin klev upp som tillförordnad ordförande. Framtid och övergripande perspektiv om vilken fotboll ÅFF ska stå för finns med på agendan på nästa styrelsemöte.

Den viktigaste delen som kommer att diskuteras är föryngring. ÅFF-truppen i dag har allsvenskans högsta medelålder och är för dyr för klubbens ekonomi.

– Det är fakta. Vi har en affärsidé och ett signum där vi har varit, och fortfarande är, duktiga på att inventera och identifiera egna spelare och spelare i vårt närområde.

– Vi har sportslig framgång som är väldigt bra i dag, men vi lever inte riktigt efter vår idé vilket har gjort att vi tagit på oss ekonomiska åtaganden som är för tuffa helt enkelt, säger Tom Skarin.

I början på sommaren kallade ÅFF till medlemsmöte och berättade om det tuffa ekonomiska läget. Då pratades det om att budgeten för spelartruppen skulle sänkas med två miljoner 2015.

– Jag vet inte om det blir exakt de siffrorna. Men det funkar så i fotbollsbranschen, precis som i vilken bransch som helst, att  en 33-åring tjänar mer än en 19-åring. Vi måste föryngra, sedan ska vi inte sänka några befintliga löner, vi vill fortsatt ha marknadsmässiga löner, och kommer att ha samma sportsliga ambition även om vi anpassar de ekonomiska ramarna.

Anton Tinnerholm, nu såld till Malmö, var länge den senaste spelaren från egna led att ta en a-lagsplats. Varför?

– Om vi ska ha ett tydligt budskap till organisationen att vara duktiga på att identifiera lokal och regional talang måste vi också ha ett ledarskap där vi vågar att ge de unga chansen. Där har vi, när man tittar på åldersstruktur och vilka spelare som vi ger förtroendet, inte riktigt haft modet.

Tycker du att tränarna Peter Swärdh och Niklas Egnell är för dåliga på att ge unga spelare chansen?

– De har gjort väldigt bra resultat. Men om man resonerar kring att vi ska leva som vi lär hade jag gärna sett att fler unga hade fått fler chanser och ett större förtroende. Inte bara 20 minuter någon match här och där. Men jag vill inte på något sätt vara kritisk mot våra tränare utan vända på det och vara självkritisk mot oss i styrelsen att vi blir mycket tydligare i budskapen i de här frågorna.

Har det varit för låg kvalité på spelarna på fotbollsgymnasiet de senaste åren?

– Jag är för långt ifrån för att göra den bedömningen. Möjligt att det varit så. Men för att ta Anton Tinnerholm som ett exempel. Första året på gymnasiet var det inte mycket snack om honom, år två tog hans utveckling fart på allvar och återigen är det som måste vara vår spets, att kunna identifiera och kunna ge vad som behövs för att spelarna ska kunna växa.

Hur är det ekonomiska läget i dag?

– Det är fortfarande en tuff situation. Vi har klarat av vår likviditet, det är några större leverantörer som vi haft en bra dialog med, i övrigt har vi klarat av alla åtaganden mot spelare, ledare och personal. Vi kommer att klara 2014 och har redan en verksamhetsplan framme för 2015.

Vad menas med klara av?

– Vi gick in 2014 med ett eget kapital på 800 000 kronor. Gör man matematik av det tål vi en förlust på lika mycket, för vi måste ha ett positivt eget kapital efter säsongen annars utlöser vi regelverket kring elitlicensen. Viktigt att komma ihåg är att  ÅFF aldrig haft en trygg ekonomi. Det har varit någon miljon i eget kapital något år, sämre något annat. Men det är alldeles för skört för att bedriva en allsvensk verksamhet.

ÅFF slutade åtta i allsvenskan 2012 och 2013. Samma placering har årets lag som i kväll möter IFK Göteborg.

En mycket stark prestation av en förening i en kommun med 11 5000 invånare.

Tom Skarin håller med.

Men är snabb på att poängtera hur klubben vill framåt.

–  Jo, det är väldigt starkt. Men det är otroligt viktigt för oss att kommunicera vad som är nästa steg. Vår hemmamarknad är sedan några år tillbaka Åtvidaberg/Linköping, vi tar med förorten Linköping i sammanhanget. Det är vår starka övertygelse att vi kan nå en liknande marknad som i Kalmar och Borås och där har man till och med vunnit SM-guld i modern tid.

Och faktum är att klubben i dag har större sponsorintäkter i Linköping än i Åtvidaberg.

– Vi har tio miljoner i sponsorintäkter. Av dem finns fyra i Linköping, knappt fyra i Åtvidaberg och resterande i övriga världen. Gör vi rätt saker tror vi att vi kan dubbla sponsorintäkten i Linköping.

Ett annat viktigt ben, för att nå visionen att öka omsättningen från 35 till 50 miljoner, är att hitta tyngre sponsorer.

– Expandera på hemmamarknaden är nummer ett. Nummer två är att hitta en eller flera samarbetspartners som vill gå in långsiktigt, sannolikt treårsavtal, och årligen investera sjusiffriga belopp. Vi har inte lyckats än, men har en ny grupp som jobbar med det.

Tom Skarin har suttit i styrelsen sedan 2010 och även under flera år på 90-talet. Att ekonomin svajar är inget nytt. Men att klubbens största stjärna skriver på för största rivalen med en halv säsong kvar av kontraktet händer inte varje år.

Efter att IFK Norrköping gick ut med att Daniel Sjölund, som har ett utgående kontrakt med ÅFF, skrivit på för 2015 har det diskuterats flitigt internt. Sälja direkt nu – eller behålla?

– Det har funnits lite lika uppfattningar, vilket inte är så överraskande. Men vi kom fram till att Daniel är viktig för oss för att säkerställa allsvensk existens 2015.

Hur ser du på det hela?

– Jag tycker det är ett systemfel såtillvida att borde finnas en sekretessklausul. Okej om det skrivs på, det är spelets regler, men då tycker jag inte att man ska offentliggöra det som IFK gjorde. Det blev väldigt olyckligt.

Tom Skarin har egen erfarenhet att göra det kontroversiella klivet.

Skarin blev värvad från Linköpings AIK till ÅFF som 17-åring 1980 och fanns med i laget som ramlade ur allsvenskan 1982.

I en ÅFF-match mot Gais 1985 satt George ”Åby” Ericsson på läktaren och blev imponerad. Men blev det bara en hel säsong i IFK Norrköping, 1986.

Andra matchen 1987 slet Tom Skarin sönder både korsband- och ledband. En smäll som innebar att han, trots försök 1988, aldrig kom tillbaka på fotbollsplanen på allvar utan slutade som 25-åring. Den civila karriären satte fart, först som revisor i 20 år och sedan 2006 har han jobbat som som företagsmäklare och rådgivare.

Hur har tiden varit som tf ordförande?

– Jag tycker det fungerat bra. Janne (Svensson) gjorde väldigt mycket bra för föreningen under sina fem år med fantastiska sportsliga resultat, men stod också för ett ledarskap som var mycket ”oneman-show”. Något man ser i många föreningar och faktum är att det i våra stadgar står att ordföranden har en särställning när det gäller ansvarsfrågan. För egen del tror jag på att delegera, få fler att vilja och kunna ta ansvar. Något som jag tror präglar oss nu, även om jag suttit en kort tid.

– Sen får vi hoppas att kommande år inte ska innehålla så mycket extraordinärt, utan mer utveckling på sporten, mer tid till organisation och att jobba med ekonomin.

Extraordinärt var det ja.

Sjölund-affären nämnd. Tom Skarins korta tid som ordförande har även bjudit på historien med mediadrev och hot om poängavdrag efter ett par dagars förvirring kring spelarna Mohammed Abubakari och Emmanuel Dogbes uppehållstillstånd.

– Sådant tar tid, energi och resurser. Nu hade det gått att lösa bättre med lite vägledning från Migrationsverket. Samtidigt sätter det fingret på oss som förening och organisation. Det kanske viktigaste inför 2015 är en mycket sannolik rekrytering av en klubbchef som tar hand om den dagliga driften. Det var nära att bli verklighet redan 2013, men nu känns det som en förutsättning, säger Tom Skarin.

Den sista, och fortfarande aktuella, ovanliga händelsen är härvan kring hotell Stallet. En historia, för att fatta den kort, där nybildade bolaget ÅFF Sport och Konferens AB, som hade stora planer med elevboende och annat, fick se sitt hyresavtal inte vara mycket värt när ägaren av Stallet vände sig till en annan hyresvärd som öppnade asylboende i lokalerna.

I dagarna har ÅFF ordnat nytt boende till fotbollsgymnasiets elever.

Vad som händer i framtiden är oklart – men ÅFF kräver ett skadestånd.

– Det pågår en juridisk process och förhandling. Jag vill inte kommentera några siffror. Man kan säga att ett skadestånd handlar om att bli ersatt för det vinstbortfall som det aktuella avtalet skulle ha gett. Jag hoppas verkligen att vi når en lösning i närtid och vi har fått rätt i första instans. Allt är väldigt olyckligt för i botten låg en satsning vi verkligen tror på, säger Tom Skarin.

Han tittar på klockan. En dryg timme försvinner fort.

Innan nästa möte väntar pratar Tom Skarin historik och vision i samma mening.

– Vi pratar om ÅFF, en 107-åring. Om man i historieböckerna kommer att skriva om ett 2014 med extraordinära utmaningar, är min förhoppning att det i samma böcker står att vi fick till en organisation, styrning och ekonomiska ramar för att ta ett kliv till och utmana på övre halvan. Är man där får man umgås med internationellt spel igen, då förstärks ekonomin och till slut kanske vi som 1972 och 73 får lyfta SM-bucklan igen. Om det är tre, fem eller sju år bort spelar ingen roll. Ambitionen ska uttryckas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!