ÅFF-kassören hoppar av

Åtvidabergs FF är i ekonomisk kris. Prognosen för 2014 pekar mot en förlust på nära fyra miljoner kronor och nyligen hoppade kassören av sitt uppdrag.

Hoppar av. Sverre Moum är kritisk till den ekonomiska kulturen i ÅFF.

Hoppar av. Sverre Moum är kritisk till den ekonomiska kulturen i ÅFF.

Foto: Lotta Willsäter

ÅFF2014-10-29 06:45

– Det handlar inte bara om pengar, utan även om den ekonomiska kulturen i föreningen, säger Sverre Moum.

Att ÅFF har det tufft ekonomiskt är ingen nyhet. Men läget är värre än vad många vet om.

I förra veckan hoppade kassören Sverre Moum av. Han hade då precis lämnat en prognos för 2014 vid ett styrelsemöte som pekar på en förlust på närmare fyra miljoner kronor.

Om så skulle bli fallet är det egna kapitalet, som efter 2013 landande på 794 000 kronor, uppätet och klubben står med ett negativt eget kapital på tre miljoner. Det skulle innebära att klubbens elitlicens är i fara.

– Ett negativt eget kapital måste rubriceras som ekonomisk kris. Det vore lögn att påstå något annat. En del tycker kanske att mitt avhopp är illojalt och så vidare, men nu satte jag detta till sin spets och då tvingar man upp alla aktörer på banan för att tänka till ordentligt, säger Sverre Moum.

Orsaken till avhoppet är enligt Sverre Moum, som valdes in vid årsmötet i februari i år, inte bara den ekonomiska krisen. Det handlar lika mycket om styrelsens inställning till situationen.

– Det finns en kultur man enkelt kan sammanfatta som att ”det har alltid varit dålig ekonomi, och det kommer alltid ordna sig”. Min uppgift när jag klev in som kassör var att få ordning på ekonomin och få ordning på den ekonomiska kulturen. För att klara det måste jag ha full uppbackning av styrelsen. Min slutsats efter det mötet var att den uppbackningen inte fanns.

ÅFF har, enligt Moum, betalat alla löner i tid. Men det finns en hyresskuld till arenabolaget, Kopparvallen i Åtvidaberg AB, på 1,5 miljoner kronor.

Sverre Moum var, som tidigare kommunalråd (avgick vid årsskiftet), drivande i frågan om att kommunen skulle gå in som borgen med 30 miljoner när Kopparvallen renoverades för några år sedan.

– Om allt det ska funka ska ÅFF betala hyra till bolaget och bolaget ska betala ränta och amorteringar till sparbanken. Om ÅFF inte klarar av att betala sin hyra är det ju en stor risk att banken utlöser ett borgensåtagande mot kommunen. Om det sker, och det har jag sagt flera gånger tidigare, då hoppar jag av omedelbart, säger Sverre Moum.

ÅFF:s tf ordförande Tom Skarin beklagar avhoppet.

– Sverre har gjort ett fantastiskt jobb. När det gäller ”kulturen” är det klart att det finns saker vi vill förändra och utveckla. Samtidigt tycker jag att vi har anammat en mer professionell organisation i år, men det är en process och ska man utveckla mjuka värden och kultur är det inte gjort på sex-sju månader, säger Skarin som meddelar att Karl-Magnus Alfredsson kliver upp som kassör.

Enligt Skarin jobbar ÅFF stenhårt med ett handlingsprogram för att ha ett positivt eget kapital vid bokslutet.

– Vi har aktier i vårt arenabolag som är föremål till försäljning. Sedan finns det eventuella spelarförsäljningar vi inte avstår från och så finns det en dialog med kommunen och arenabolaget när det gäller hyresvillkoren för Kopparvallen.

Hur allvarligt är läget?

– Visst, vi har en stentuff ekonomisk situation, men kris är det först om man inte ser konkreta åtgärder. I sammanhanget är det viktigt att nämna vi har driftsbudget för 2015 klar med ett mindre överskott. Det är en driftsbudget som inte innehåller spelarförsäljningar eller något annat extraordinärt.

Om ÅFF inte kan uppvisa ett positivt eget kapital vid årsskiftet måste klubben lämna in en handlingsplan till svenska fotbollsförbundet. Om planen godkänns har klubben ett år på sig att visa upp svarta siffror.

– Har vi inte återställt eget kapital då har vi ytterligare åtta månader på oss. Skulle vi inte lyckas med det diskvalificerar vi oss för allsvenskan, av ekonomiska skäl, 2017, säger Tom Skarin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!